Papír motorbicikli, villanyhajtással

Két svéd fogott össze, hogy megteremtse az abszolút környezettudatos járművet.

Nem papírmasé

Március végén jelentette be a svéd Cake névre hallgató villanymotor gyártó, hogy a szintén svéd PaperShell nevű vállalattal közösen olyan motorkerékpárt fejlesztettek ki, amelynek szerkezete nem tartalmaz műanyagokat, helyette papírt használtak.

Forrás: Cake

Na jó, nem teljesen papírt, hanem egy cellulózból előállított újfajta keveréket, amit 3D formákba öntve tetszőleges mértre és alakra lehet préselni. A végeredmény egy a műanyagnál erősebb, kompozit szerű anyag, ami akár fém darabokat is helyettesíthet.

A PaperShell anyaga az ISO 3795-ös szabvány szerint tűzálló, bírja az UV fényt, a párát, karcálló, és bárhol újra lehet hasznosítani ahol fa tárgyakat dolgoznak fel. Az anyag élettartama alatt, tehát a gyártástól az újrafeldolgozásig, kilónként 0,65 kg CO2-nek megfelelő széndioxid szabadul fel – a polipropilén esetében ez a szám 4,95 kg, az üvegszálas anyagoknál pedig 25,05 kg. A bicikli váza egyébként hidrofób is, azaz taszítja a vizet.

A sorozatgyártást 2025-re tervezik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.