Főoldal » elektromos autó » Most már nálunk sincs radar a Teslákban

Most már nálunk sincs radar a Teslákban

Tavaly május óta az amerikai gyártású Model 3 és Y már nem tartalmaz radart, csak a kamerákkal értelmezi a környezetét az autó. Így működik az összes biztonsági funkció, az Autopilot, no meg az ott elérhető önvezető szoftver teszt verziója is.

Áprilistól már Európába – és a Közel-Keletre – is csak ilyen autók érkeznek.

Radar nélkül

A Tesla a napokban frissítette európai weboldalait az ide vágó információkkal, és eszerint áprilistól már a hozzánk érkező Model 3 és Y típusok példányaiban sincs radar. A változás azzal is jár, hogy

a kezdeti időszakban bizonyos vezetéstámogató funkciók korlátozva lehetnek, így például az Autopilot (automatikus kormányzás) 150 helyett maximum 130 km/h sebességig működik. A cég ígérete szerint a korlátozott funkciókat a következő hetekben szoftverfrissítésekkel fogják visszaállítani.

A lépésnek valószínűleg az óvatosság az oka, a belső tesztek ugyanis maximum pár tucat európai autóval történhettek, így a cég figyelni fogja a bevezetés alatt gyűjtött adatokat, visszajelzéseket, mielőtt mindent engedélyez. Az átállás kiküszöböli a radar és kamera jele közötti eltérésekből fakadó hezitálást, lassú, vagy téves döntéseket, de természetesen új hibák is felléphetnek. Tavaly az amerikai bevezetéskor sokan panaszkodtak rá, hogy bár eltűnt a radar tévedései miatti fantomfékezés, helyette viszont eljött annak kamera által előidézett változata, amikor egy árnyéktól ijed meg a rendszer. Ez a beszámolók szerint azóta sokat javult, de kíváncsian várjuk majd az európai tapasztalatokat is.

Forrás: Tesla

A változás a jelenleg forgalomban lévő radaros autókat nem érinti, de valószínű, hogy ha már eléggé üzembiztosan működik a „vision only” rendszer, akkor a cég előbb-utóbb felhagy a radaros változat szoftverének fejlesztésével, és az összes autót átállítja.

A vállalat tájékoztatása szerint a változás nem befolyásolja az autók biztonsági besorolását és törésteszt eredményeit, valamint az összes biztonsági funkció elérhető lesz a kamera alapú rendszerben is.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.