Főoldal » elektromosautó-töltés » A teljes autóipart meghívta a Fehér Ház, igen, még őt is!

A teljes autóipart meghívta a Fehér Ház, igen, még őt is!

A Biden kabinet arról tanácskozott, hogyan érjék el az elnök célját a félmillió állomást számláló országos töltőhálózat kiépítése kapcsán.

Ehhez az összes érintett cég vezetőjét meghívták – most először Elon Muskot is.

Ismerős az elképzelés

A Biden kormányzat egyik választási ígérete és célja, hogy egy 500 ezer állomást számláló, könnyen használható töltőhálózat épüljön ki az Egyesült Államokban, ami segíti majd a villanyautók elterjedését. A most csütörtökön tartott megbeszélésen az elnök több magas rangú beosztottja vett részt, és hivatalos volt rá a GM, a Ford, a Stellantis, a Lucid, és a Nissan amerikai vezetője is. Mary Barra, Jim Farley, Carlos Tavares, Peter Rawlinson, valamint Jeremie Papin mellett azonban most meghívták Elon Muskot, a Tesla vezérigazgatóját is.

A tanácskozásról annyi szivárgott ki, jelenti a Reuters, hogy széleskörű egyetértés volt abban, hogy a töltőhálózatoknak és a villanyautóknak gyártótól és üzemeltetőtől függetlenül kompatibilisnek kell lenniük egymással, és a felhasználó szempontjából mindennek zökkenőmentesen és egyszerűen kell működnie.

Ha gonoszok lennénk, azt mondanánk, hogy Muskot most kivételesen azért hívták meg, mert nagyon megtetszett a kormányzatnak a Tesla töltőhálózata, ahol egyszerre sok, az esetek túlnyomó részében megbízhatóan működő, nagy teljesítményű töltő várja  az autósokat, akiknek nem kell appokkal, tokenekkel, vagy bankkártyákkal babrálniuk, csak bedugják a kocsijukat, töltenek, és kapnak egy automatikus terhelést a számlájukra. Valószínűsíthető, hogy ezt akarják lemásolni, általánossá tenni, vagy megnyitni más márkák előtt is.

Ez azonban kicsit nehezebben fog menni, mint Európában, ugyanis míg nálunk pár éve már a Tesla is CCS csatlakozóval szereli a kocsijait, és mára már a távolkeleti márkák is felhagytak a CHAdeMO-val, Amerikában ez komplikáltabb. AC-re a J1772-es Type 1 csatlakozót, míg DC-re elvileg a CCS 1-et használják (CCS 1 combo), de a forgalomba lévő villanyautók háromnegyede Tesla, és ezeket a mai napig a cég saját csatlakozójával szerelik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.