Főoldal » elektromos autó » Felpörgetik a VW ID Buzz gyártását

Felpörgetik a VW ID Buzz gyártását

A Volkswagen ID. Buzz kapcsán egy hónapja számoltunk be róla, hogy a cég mennyire büszke a 10.000 előrendelésre, amely 10 hét alatt érkezett a típusra.

Most újabb határt lépett át az előrendelések száma, és ennek kapcsán beszéltek a gyártási tervekről is.

Döbbenetes

A német Automobilwoche az IAA szakkiállításon beszélgetett Carsten Intrával, a Volkswagen haszongépjármű üzletágának vezetőjével. A szakember arról számolt be, hogy mostanra már 12.500-nál jár az ID. Buzz előrendelések száma, amelyből 6000 a teherszállító Cargo változatra érkezett.

[Ez a szám] anélkül jött össze, hogy akár egyetlen vásárló is megnézhette, kipróbálhatta, tesztvezethette volna az autót egy kereskedésben. Ez azért döbbenetes – véli Intra.

A jelenlegi szállítási idő hat hónap, aki most rendel az márciusban, vagy áprilisban kapja meg az autót. Idén nagyjából 15 ezret fognak legyártani a típusból, de ez nem kerül mind a vásárlókhoz, nagyjából hatezret ugyanis a kereskedések kapnak meg a szalonokba. Jövőre már 100 ezer közeli gyártást ígér a Volkswagen, később pedig 130 ezerre is nőhet a darabszám.

Ország Rendelések száma 2022.08.17 Rendelések száma 2022.09.17
Norvégia 3400 3700
Németország 2500 2700
Hollandia 1100 1200
Belgium 1000 1000
egyéb 2000 3900
Összesen 10000 12500

Az is kiderült, hogy bár a cégnek nagyszabású tervei vannak a típussal az amerikai piacon – Diess anno egyenesen az ID. Buzztól remélte az USA meghódítását – és Japánban, Thaiföldön Malajziában és Kínában is fontolgatják a forgalmazást, a gyártás Hannoverben lesz összpontosítva. Korábban voltak arról találgatások, hogy az amerikai tervekhez amerikai gyártás is társulna, de Intra szerint egyértelműen a német gyárban fog készülni minden ID. Buzz.

ID Buzz személyszállító – kezdetben csak az 5 személyes változat érhető el.

Intra szerint most, hogy a Porsche 100 millió eurós kötbér árán de kiszállt a közös Artemis projektből, amely az Audi által fejlesztett következő generációs prémium elektromos platform lett volna, kapacitások szabadulnak fel a hannoveri gyárban, így ha szükséges tudják még növelni majd az ID. Buzz gyártását. Amennyiben mégis kell egy második gyártóbázis, akkor a lengyel Poznan jöhet szóba.

ID Buzz Cargo

Az amerikai start egyébként 2024-re csúszik, és a cég úgy tervezi, hogy a piaci bevezetés előtt majd ismét megvizsgálják az ottani keresletet a típusra, és ennek fényében eldöntik kell-e az európai gyártóbázis kapacitásait növelni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.