Döntés született a villanyautók kínai támogatásáról

A kínai kormány 2023 végéig meghosszabbította az egyik támogatási formát.

A hasonló intézkedések hatására mostanra már közel 30%-osra emelkedett a tisztább üzemű járművek eladásainak aránya a világ legnagyobb autópiacán.

Közel az egyharmad

Kínában többféleképpen is támogatják a tisztább üzemű, ún. NEV (New Energy Vehicle) járművek vásárlását – ebbe a kategóriába tartoznak a plug-in hibrid, tisztán elektromos és hidrogénnel üzemelő járművek is.

Létezik bizonyos összeghatárig állami támogatás a vásárlásra, egyes városokban korlátozzák a hagyományos járművekre évente kiadható rendszámok számát, valamint áfamentesen lehet NEV autót venni. Most ez utóbbi kapcsán született döntés.

Az áfamentesség idén év végén kifutott volna, de azt a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra meghosszabbították.

A mentesség 2014 óta áll fenn, és átlagosan 10 ezer jüan, azaz körülbelül 600 ezer forint megtakarítást eredményez a vásárlónak. Az eredeti támogatás 2017 végén kifutott volna, de azt meghosszabbították előbb 2020, majd 2022 végéig, illetve most további egy évvel. Az idei év első hét hónapjában a kínai állam 40,7 milliárd jüan, nagyjából 2400 milliárd forint adót engedett el ezzel a támogatási formával.

A NEV járművek piaci részesedése az újautó piacon. Forrás: CnEVPost

A mentesség azonban valószínűleg nem tarthat örökké, hiszen rendkívüli ütemben növekszik az ilyen járművek száma – számol be róla a CnEVPost kínai villanyautós portál. Érdekes lesz majd megfigyelni, hogy a támogatást egyben, vagy esetleg fokozatosan, lépcsőzetesen vezetik-e majd ki, illetve, hogy egyszerre szűnik-e meg minden meghajtási forma számára, vagy esetleg először csak a konnektoros hibridek esnek ki majd a körből.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.