Főoldal » elektromos busz » Széndioxid-kvóta eladásból vásárol elektromos buszokat Magyarország

Széndioxid-kvóta eladásból vásárol elektromos buszokat Magyarország

Elektromos buszok beszerzésére fordítja Magyarország a széndioxid-kibocsátási kvótatöbblet értékesítéséből származó bevételt, így tovább bővülhet a Zöld Busz Program. A Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodást Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára jelentette be.

Az uniós szabályok szerinti kibocsátás-csökkentést megvalósító tagállamok a keletkező kvótatöbbletet értékesíthetik, így a klímavédelem terén jól teljesítő országok – mint például Magyarország is – többletforráshoz juthatnak a célok végrehajtásában. Az államtitkár elmondta, hogy a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó uniós kvótákat hazánk eddig is túlteljesítette, ezért kerülhetett sor a megállapodásra, amelynek értelmében a kibocsátás-csökkentésből származó kvótatöbbletét hazánk Németország felé értékesíti. A kvóták az Európai Unió erőfeszítés megosztási irányelve alapján a 2020 előtti teljesítésekből származnak.

Steiner Attila emlékeztetett, hogy a közlekedési szektor felelős hazánk teljes szén-dioxid-kibocsátásának ötödéért, ezért a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően támogatják az elektromos járművek elterjedését, hiszen a kormány célja hazánk teljes klímasemlegességének elérése 2050-ig, melyben fontos szerepet játszik a közlekedési szektor zöldítése

Az akcióterv részeként indították el a Zöld Busz Programot is, amelyben országszerte már 79 buszt átadtak és összesen 139 tiszta és csendes jármű beszerzéséhez született támogatási döntés. Ez a szám tovább növekedhet a Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodásnak köszönhetően.

Címlapkép: MTI/Komka Péter

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.