Főoldal » elektromos autó » Elkezdődött az Audi Q8 e-tron sorozatgyártása

Elkezdődött az Audi Q8 e-tron sorozatgyártása

December 14-én szerdán megkezdődött az Audi Q8 e-tron gyártása a német vállalat brüsszeli létesítményében, új korszakot nyitva ezzel a márka elektromos SUV-kínálatának csúcsmodelljét jelentő villanyautó történetében. Mint korábban beszámoltunk róla, nem egy vadonatúj modellről van szó, hanem a 2018-ban piacra dobott Audi e-tron quattro kívül-belül felújított változatáról, amely november elején mutatkozott be. Az eredeti e-tronból összesen mintegy 160.000 példány gurult ki a brüsszeli gyárból. 2023 második felétől a Q4 e-tron is gyártásba megy itt.

A belgiumi telephely az Audi elmondása szerint a világ első karbonsemlegesként tanúsított autógyára a prémium szegmensben. A létesítmény már 2012-ben áttért a zöld energiára, s itt található többek között a régió egyik legnagyobb fotovoltaikus rendszere a maga 107.000 négyzetméteres területével. A rendszer évente körülbelül 9000 megawattóra energiát termel, ami elegendő körülbelül 90.000 Q8 e-tron feltöltéséhez – írja az Audi.

Az Audi Q8 e-tron elektromos hajtása az Audi Hungariánál készül. Győrben 2018-ban indult az elektromos hajtásrendszerek sorozatgyártása, melyből már több mint 350.000 készült a vállalatnál. A hazánkban működő Audi-gyár 2020-ban a második létesítményként szerezte meg a CO2-semleges címet, ráadásul a Brüsszel és Győr között történő szállításnál is előtérbe kerül a fenntarthatóság, ugyanis a villanymotorok károsanyag-kibocsátás nélkül, vonattal jutnak el az autó összeszerelésének helyszínére.

Az Audi Q8 e-tron hatótávja az optimalizált hajtási koncepciónak, a jobb aerodinamikának, valamint a nagyobb akkumulátorkapacitásnak köszönhetően eléri az 582 km-t az SUV-k esetén és a 600 kilométert a Sportback modelleknél (a WLTP szerint).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.