Főoldal » üzlet » Itt a vége: mégsem lesz Rivian-Mercedes közös projekt

Itt a vége: mégsem lesz Rivian-Mercedes közös projekt

Szeptember elején számoltunk be róla, hogy a Rivian és a Mercedes-Benz vegyesvállalatot hoznak létre nagyméretű elektromos furgonok gyártására. A megállapodás különlegessége volt, hogy a megadott paraméterek alapján jó esély volt arra, hogy akár hazánkban is lehet az ehhez szükséges gyártósor.

Most az amerikaiak kihátráltak a megállapodásból.

Elektroszmogbament terv

A Rivian amerikai villanyautós startup a tetszetős prémium pickup és SUV típusairól vált ismertté, de ők gyártják egyik nagy befektetőjük, az Amazon számára az elektromos csomagszállító furgonokat is. A Mercedes-Benz haszongépjármű üzletága sem kezdő az elektromosítás terén, eVito és eSprinter típusaikról többször írtunk már. A két cég együttműködésében ezért volt némi fantázia, ráadásul az eredeti sajtóközlemény a gyártást a Mercedes-Benz egyik meglévő közép vagy kelet-európai üzemébe képzelte el. Ezek sorát végigböngészve úgy láttuk, elég jó eséllyel indulhatott volna Kecskemét is a projektért.

Most azonban arról számolt be az amerikai autógyártó, hogy egyelőre leállítják a közös projektet. A hivatalos megfogalmazás szerint

a projekt leállítása annak a szokásos folyamatnak a része, amelynek során folyamatosan újraértékeljük a nagyobb befektetéseinket, miközben figyelembe vesszük a jelenlegi és várható gazdasági folyamatokat.

A vállalat arra akar most koncentrálni, hogy mielőbb javítson pénztermelő képességén, és először a meglévő, amerikai autós és kisteherautós projektjei álljanak stabil lábakon, mielőtt újabb nagy projektbe vágnak bele. A cég korábban 25 ezerrel, a felére vágta vissza idei eladási (gyártási) prognózisát, és a harmadik negyedévben 670 millió dollár veszteséget termelt.

Ennek ellenére a cég stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik, fogyatkozó, de még így is 13,8 milliárdos készpénzállománya részben a Ford és az Amazon befektetéseinek köszönhetően, garantálja, hogy több más startuppal ellentétben nekik nem kell a csődtől tartaniuk, van elég tartalékuk, hogy finanszírozzák a nyereségességhez vezető utat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.