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
auto
2024. 03. 28. csütörtök

Összefogás a hazai mobilitás új irányainak népszerűsítésére

események
2022. 12. 15 - Antalóczy Tibor - 0

Ma délelőtt együttműködési megállapodást írt alá Magyarország legnagyobb autós civil szervezete a Magyar Autóklub és a mobilitási iparág területén tevékenykedő cégeket és szervezeteket összefogó Jövő Mobilitása szövetség. A közös munka célja, hogy elősegítsék a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatását, népszerűsítését és fejlesztését.

Pukler Gábor (a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke) és Dr. Hatala József (a Magyar Autóklub elnöke) aláírja a két szervezet együttműködését elindító megállapodást.

A Jövő Mobilitása Szövetség és a Magyar Autóklub hasonló elveket vall, és az Autóklub létrejöttének körülményei is nagyon hasonlóak voltak a mostanihoz. Akkor a lovat váltotta az autó, most pedig a belsőégésű motoros autó mellé megérkező egyéb közlekedési eszközök kínálnak egyre élhetőbb alternatívát. – mondta el Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke. A Magyar Autóklub az elmúlt 122 évben is nagy hangsúlyt fektetett a közlekedési kultúra kialakítására és a kulturált közlekedési szokások elterjesztésére. A magyar hatóságok viszonylag hamar felismerték az igényt a járművek és a járművezetők vizsgáztatására, és 80-100 év alatt egy nagyon jó infrastruktúra épült ki a belsőégésű motoros járművek támogatására. Ezt kell most az elektromos autók esetében is minél gyorsabban kiépíteni.

Nem autósok, tömegközlekedők és kerékpárosok, hanem egyszerűen közlekedők vannak az utakon, akiknek minden adott helyzetben más, az adott célnak leginkább megfelelő eszközzel érdemes utazniuk. Nagyon fontos a tudatosság, amihez nélkülözhetetlen az alternatívák ismerete. – hangsúlyozta Pukler Gábor, az immár 46 iparági szereplőt és egyéb érintett szervezetet összefogó Jövő Mobilitása Szövetség elnöke.

A két szervezet együttműködve, az Európai Unió törekvéseivel összhangban közösen dolgozik majd a jövőben a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatásán, népszerűsítésén és fejlesztésén, valamint elősegítik az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztését, elsősorban az elektromos autók és a mikromobilitási megoldások területén.

A Jövő Mobilitása Szövetség a közelmúltban közzétett számításai szerint a megváltozott energiaárak mellett is megéri elektromos meghajtású autóra váltani, hiszen a villanyautó töltése még a legdrágább nyilvános töltési megoldások esetén is olcsóbb, mint a benzines és dízel autók üzemanyagdíja.

Megéri villanyautózni Magyarországon?

A Magyar Autóklub felismerve a változó közlekedési igényeket, október elején ecoMobility néven izgalmas programokkal szervezett élménynapot budapesti központjában.

ecoMobility napot rendez a Magyar Autóklub – 2022.10.01.

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.