Főoldal » elektromos autó » Nagyot nő az Opel Mokka-e hatótávja

Nagyot nő az Opel Mokka-e hatótávja

Jelentősen, mintegy 20%-kal nő a tisztán elektromos Opel Mokka-e hatótávja, így a WLTP mérési ciklus szerint már 406 kilométeres távot tehetünk meg tele akkuval indulva. A villanymotor teljesítménye és az akku kapacitása is nagyobb lesz a frissítést követően.

A korábbi 50 kWh-s helyett 54 kWh-s akkumulátort építenek a Mokka-e padlójába, a motor teljesítménye pedig 156 lóerőre növekszik, a nyomaték 260 Nm, azaz vélhetően ugyanazt a rendszert kapja meg a Mokka, amely a közelmúltban bemutatkozott, kombi karosszériával is piacra kerülő tisztán elektromos Astrát vagy a szeptemberben leleplezett Peugeot 308-at is mozgatja

A 338 kilométerről 406-ra, azaz 20%-kal növekvő hatótávhoz az akkumulátor kapacitása csupán 8%-kal lett nagyobb, ami arra utal, hogy a Stellantis új hajtásrendszere lényegesen hatékonyabb lesz a még a PSA korszakban bemutatkozott korábbi rendszernél.

Ennek megfelelően az új Mokka hivatalos fogyasztási értéke is javult, 15,2 kWh/100 km. Érdekességképp érdemes összevetni a Peugeot 308-ra megadott 12,7 kWh/100 km értékkel, amennyiben a hajtásrendszerben egyéb eltérés nincs, ennyivel kérhet többet a magasabb karosszéria, azat B-SUV kategória egy C szegmensbe sorolható ötajtósnál. Az aerodinamika lehet annak is az oka, hogy a Mokka végsebességét a gyártó 150 km/h-ban korlátozza, miközben az Astra akár 170 km/h sebességre is képes.

A nagyobb akkut továbbra is teljes mértékben a padló alá építik be, így helykínálat tekintetében nincs különbség az elektromos és a hagyományos hajtáslánccal szerelt modellek között. A maximális töltési teljesítmény az 54 kWh-s akkuval továbbra is 100 kW, a 80%-ra töltéshez kb. fél óra szükséges. A fedélzeti töltő, azaz az AC töltés maximális teljesítménye 11 kW.

Az Opel kínálatában a Mokka-e volt az első olyan modell, amely már a bemutatása pillanatától elérhető tisztán elektromos hajtáslánccal is a belsőégésű erőforrások mellett. A kínálat egyértelműen találkozott a piaci igényekkel, ugyanis vásárlók meglepően magas aránya választja az elektromos változatot: a német piacon novemberben a Mokka vásárlók 65%-a az akkumulátoros-elektromos verzió mellett döntött. A takarékosabb, nagyobb hatótávú hajtáslánccal vélhetően méginkább vonzó alternatíva lesz a tisztán elektromos Mokka.

A tisztán elektromos Mokkáról további részletek, igaz még a korábbi hajtásrendszerrel, az alábbi tesztben olvashatók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.