Főoldal » elektromos autó » 800 km hatótávú új villanyautóját is Európába küldi a kínai HiPhi

800 km hatótávú új villanyautóját is Európába küldi a kínai HiPhi

A Human Horizons technológiai vállalat elektromosautó-márkája, a HiPhi a rendkívül fejlett műszaki megoldásaival vált ismertté Kínában, és mint mi is megírtuk, a vállalat az európai piacon is szerencsét kíván próbálni. Kínában egyelőre két modellje, a HiPhi X és a HiPhi Z várja a rendeléseket – mindkét villanyautó megjelenik a fontosabb európai villanyautós piacokon –, a Sanghaji Autószalonon pedig bemutatkozott a márka harmadik családtagja is Y néven, amely szintén eljut Európába.

A HiPhi Y egy közepes méretű, az X-nél lényegesen kisebb szabadidő-autó, amelyet a kezdetektől fogva úgy terveztek, hogy a globális piaci igényeknek is megfeleljen, ne csak a kínai vásárlók ízlésvilágába simuljon bele. 4938 mm-es hosszával, 1958 mm-es szélességével, és 1658 mm-es magasságával az autó kicsivel nagyobb, mint egy Tesla Model Y. Bár sok információval nem szolgált a gyártó, az Y hatótávolsága állítólag meghaladja majd a 800 kilométert a kínai CLTC szabvány szerint, ami igencsak ígéretesnek tűnik.

Az ötszemélyes SUV különleges, úgynevezett kombinált hátsó ajtókkal rendelkezik, ami alatt azt érti a HiPhi, hogy az ajtó alja hagyományos módon nyílik, a teteje pedig sirályszárnyként felfelé.

Az X jelenleg átszámítva körülbelül 93.000 dolláros áron fut Kínában, az Y ennél olcsóbb lesz, és nagyobb mennyiséget tervez eladni belőle a vállalat. Az európai árak egyelőre nem ismertek. A HiPhi első bemutatótermeit Norvégiában és Németországban nyitja meg, így vélhetően ezekben az országokban indul el először a villanyautók értékesítése. Az Y még idén rendelhető lesz, szállítani a jövő évtől fogják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.