Főoldal » elektromosautó-töltés » Cserélhető akkumulátorral is megjelenik Fisker szabadidő-autója

Cserélhető akkumulátorral is megjelenik Fisker szabadidő-autója

Cserélhető akkumulátorokkal is piacra dobná legeleső tisztán elektromos modelljét a Fisker Inc. A világhírű formatervező és üzletember, Henrik Fisker autógyártó vállalatának közleménye szerint az Ocean SUV cserélhető akkupakkos változatának fejlesztése már folyamatban van az amerikai akkucsere-specialista Ample-lel együttműködésben, és 2024 első negyedévében már kereskedelmi forgalomba is kerülhet az újdonság.

Az Ample technológiájával szerelt Fisker Oceant kezdetben a flottákba szánják a partnerek, mert úgy vélik, hogy a néhány perces akkumulátorcsere a flottaüzemeltetőknél járhat igazán nagy jelentőségű gazdasági és működésbeni előnnyel, de nincs kizárva, hogy idővel bárki választhatja majd ezt a megoldást az állandó töltögetés helyett. Habár a közlemény meglehetősen szűkszavú az együttműködés részleteit illetően, a Fisker azt írja, hogy ez a partnerség fontos a vállalat hosszútávú stratégiája szempontjából, amelynek célja segíteni az elektromos járművek elterjedését az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Az Ample akkucsere állomása

Hasonlóan a kínai NIO-hoz, az Ample is teljesen automatizált, gyorsan letelepíthető, mindössze két parkolóhely méretű akkucsere-állomásokat használ, az akkumulátorcsomagok pedig modulokból épülnek fel, így bármilyen méretű és formájú elektromos autóba beszerelhetők. Arról egyelőre nincs információ, hogy a felek mikor és hol kezdik el az Ample állomásainak letelepítését a cserélhető akkus Ocean számára.

A Fisker Ocean a Magna Steyr osztrák gyárában készül, az első példányok európai kiszállítása a napokban indul el. A Fisker több más elektromos autómodellen is dolgozik, s amennyiben az Ample-lel való együttműködés gyümölcsözőnek bizonyul, azok is megjelenhetnek cserélhető akkus opcióval.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.