Főoldal » elektromosautó-töltés » A VW okos ötlete mentheti meg a német kormány álmait

A VW okos ötlete mentheti meg a német kormány álmait

Ha a tesztek jól zárulnak, Németországon kívül is terjeszteni kezdi házon belül a Shell azt a Volkswagennel közös töltőhálózati megoldását, amelyből az elsőt a napokban adták át Göttingenben. A város Shell kútjának területére telepített Elli Flexpole gyorstöltő állomás különlegessége, hogy mindenféle macera nélkül lehet a normál áramhálózatokra illeszteni.

Ez az infrastruktúra úgy képes biztosítani 150 kW-os töltési teljesítményt, hogy előzetesen, a telepítéséhez nincs szükség különösebb hálózati infrastruktúra fejlesztésre. Ehhez a kulcsot az jelenti, hogy a berendezés saját, önálló akkumulátortároló rendszerrel rendelkezik.

A Shell első Flexpole töltőállomása Göttingenben (forrás: Shell Germany)

A Volkswagen az akkumulátorok, a töltés és az e-komponensek területén végzett csoportszintű tevékenységeit a PowerCo (akkumulátor) és az Elli (töltés és energia) leányvállalatokkal köti össze. „A töltési infrastruktúra gyors bővítése az e-mobilitás sikerének előfeltétele. Ehhez olyan innovációkkal járulunk hozzá, mint az Elli Flexpole. Örömünkre szolgál, hogy a Shellnél erős partnerre leltünk, aki hozzánk hasonlóan Németországban és Európában is bővíteni szeretné a töltési hálózatát” – mondta a bejelentéskor Simon Löffler, aki az Elli értékesítéséért, termékeiért és projektjéért felelős.

A Shell Germany sajtóközleménye szerint a megállapodásuk ahhoz is közelebb vihet, hogy Németországban megtalálják a gyors és tömeges töltőállomás építés és beüzemelés megoldását – mivel a kormány szerint 2030-ig egymillió publikus töltőállomást kell építeni és üzembe helyezni az országban.

Az új technológiának köszönhetően a töltőállomások egyszerűen és rugalmasan telepíthetők, és felgyorsítható a hálózatbővülés – közölte a Shell „Szeretnénk kivenni a részünket abból, hogy az ügyfelek elektromos járműre válthassanak, és hogy ezzel is csökkentsük a közlekedési szektorban a szén-dioxid-kibocsátás” – mondta Tobias Bahnsen, a Shell E-Mobility Németországért, Ausztriáért és Svájcért felelős vezetője. Az olajtársaság tervei szerint 2025-ig több mint félmillió, az évtized végére pedig 2,5 millió töltőpontot fognak kiépíteni világszerte.

A VW tavaly áprilisban a BP-vel is stratégiai partnerséget jelentett be; a Flexpole töltőállomásokat használják az Aral németországi és a BP brit kútjain.

Tavaly év évégre a német járműipari óriás az Ionityvel, az Ewivával, illetve az európai stratégiai partnereivel (BP, Iberdrola), Electrify Americával (USA) és a CAMS-szal (Kína) együtt összesen 15 ezer gyorstöltő pontot kapcsoltak már hálózatra. Idén ez a szám 25 ezerre nő a VW reményei szerint, és ebből tízezer Európában lesz. A VW 2025-ig egy 45 ezer nagy teljesítményű töltőpontból (HPC) álló olyan hálózat megépítésre készül, melyek akár 350 kW töltési teljesítményt is képesek kínálni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »