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
auto
2024. 04. 28. vasárnap

Komoly hiányosságot pótolt a Tesla az új Model 3-ban

elektromos autó

A Teslák holttérfigyelő rendszere egy utólagosan, kicsit bénán megvalósított gondolat volt.

Most, legalábbis az új Model 3-ban, kijavították ezt a hibát.

Amerre nézel

Először is hadd pontosítunk kicsit, hiszen maga a holttérfigyelő természetesen mindig is a biztonsági berendezések, az Autopilot hardverének része volt – az autó vezetéstámogató számítógépe a kamerák alapján figyeli a holtteret és hanggal jelez, ha veszélyes sávváltásba kezdenénk. Ám míg más autókban ilyenkor a külső visszapillantó tükörben egy sárga lámpa is felvillan, a Teslánál erre nem volt hardver, így a sofőrnek a másodperc törtrészén belül, előzés közben kellett kitalálnia, miért sípol az autó.

Ezt oldotta meg egy későbbi szoftverfrissítés, ami a Hyundaitól lesett el egy ötletet, és az első sárvédőknél lévő kamera képét teszi ki a képernyőre – mindig azét, amerre indexelünk. Ha jobbra kanyarodunk akkor ez még egészen működik is, bár a képernyő nem pont esik bele a látóterünkbe ha a jobb tükör felé fordulunk, de azért rá lehet pillantani. Ha viszont balra kanyarodunk, akkor semmit sem ér a központi kijelző videóképe, hiszen pont nem arra nézünk. Ez annyira bosszantó hiba, hogy fel is került tavalyi cikkemben arra a 10-es listára ami a saját autóm legnagyobb tervezési hibáit listázta.

Most végre, a Highland verzió változtat ezen.

Felkerült a cég weboldalára ugyanis a frissített változat kézikönyve, amiből kiderül, a bal és jobb első ajtó és az A-oszlop találkozásánál lévő hangszórók hálója mögé került egy-egy LED, amely a holttérben lévő autóra figyelmeztet. Ez gyakorlatilag majdnem olyan jó hely, mint maga a visszapillantó tükör, hiszen közvetlen amellett van, így végre megoldja a hiányosságot.

A tavalyi listám két másik pontja, a pocsék automata fényszóróvezérlő, és az, hogy a sávtartó bekapcsolásakor az autó sokszor agresszívan és hirtelen mozdulattal a sáv közepére korrigál, már korábbi szoftverfrissítésekkel megoldódtak, úgyhogy a saját hibalistám zsugorodik.

Van hová tenni

Érdekes egyébként egy másik változás is, ami a Highlanddel kerül bevezetésre, és az autó kulcskártyáit illeti.

Bár a Teslákat a tulajdonosok, illetve családtagjaik többsége minden bizonnyal a zsebükben lapuló mobiltelefonnal nyitják és zárják, illetve ebből tudja az autó azt is, hogy a vezetőülésben tartózkodó személy jogosult a kocsi indítására (nincs külön start gomb vagy slusszkulcs), minden autóhoz jut két bankkártya méretű fekete NFC kártya is. Ezekkel abban az esetben lehet az autót kinyitni, illetve indítani, ha a telefon lemerülne, elromlana, vagy valakinek úgy adjuk kölcsön az autót, hogy nem adunk hozzáférést a kocsi hoz az applikációban.

Csakhogy a kártyát eddig a beszállás után a középkonzol könyöktámasza és a pohártartók közé kellett érinteni az indítás idejére, ami nem volt a legszerencsésebb hely, kicsit béna ötlet volt.

Most viszont a kézikönyvből kiderül az is, hogy ezt a funkciót a két vezeték nélküli telefontöltőbe integrálták. Így a kártyát ide kell tenni, ami mindenképp jobb, hiszen innen nem csúszik le, akár ott is lehet hagyni az út idejére.

Ahogy az lenni szokott, az ilyen újítások később az összes modellen megjelennek, így a Model Y-ba várjuk leghamarabb, de valószínű az S és az X is megkapja előbb-utóbb a fentieket.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.