Főoldal » energia » Lassan standard megoldássá válnak a homlokzati napelemek

Lassan standard megoldássá válnak a homlokzati napelemek

Ha a tetőn nincs elegendő hely, netalán rossz a tájolása, vagy csak szeretnénk minél jobban a felhasználásunkhoz igazítani a napenergiás termelésünket, akkor sok esetben kézenfekvő megoldás lehet a homlokzatra szerelni a napelemeket. Ehhez ma még sajnos nem léteznek standardizált megoldások, ezért minden ilyen rendszer egyedileg készül, és nem is minden telepítő vállalja a kivitelezést, ám ezen a téren hamarosan változás következhet be.

A Mo Energy Systems, egy osztrák cég modulárisan skálázható, szabványosított megoldást fejlesztett ki a meglévő, illetve új épületek fotovoltaikus homlokzatainak kialakítására. Az első kísérleti projekteket a TGS Technischer Gebäude Service épületgépészeti céggel közösen valósították meg a Bodeni-tó térségében idén nyáron, és a tervek szerint az év végéig további mintegy 200 fotovoltaikus homlokzatot fognak építeni. A Mo Energy Systems célul tűzte ki, hogy 2025-től kezdve évente 7000 ilyen rendszert telepítsen. A két cég már megállapodott arról, hogy Vorarlberg tartományban a TGS lesz a felelős a rendszerek értékesítéséért, telepítéséért és üzembe helyezéséért.

(fotó: Mo Energy system)

Az Mo Energy Systems szerint a skálázható megoldása meglévő és új épületekhez, valamint beton-, tégla- és fahomlokzatokhoz egyaránt felhasználható. A telepítők számára egy komplett csomagot kínál, amely fali konzolokból, tartóprofilokból, tömítőelemekből, és európai gyártmányú üveg-üveg modulokból áll.

Plug-and-play rendszerünk lehetővé teszi, hogy a szakcégek egyszerűen, biztonságosan és gyorsan összeszereljék, telepítsék és üzembe helyezzék a rendszert. Mindig ugyanazon minta szerint – mindenféle barkácsolás vagy többletmunka nélkül” – magyarázta Alexander Moosbrugger vezérigazgató és alapító a PV-Magazine-nak.

A keret nélküli, mattüveg hatást keltő panelek esztétikai szempontból is megállják a helyüket. Az árnyékolás minimalizálása és a szellőzést biztosító struktúra növeli az energiatermelés hatékonyságát. „Ezek az energiatermelő falak a jövő éghajlatbarát ingatlanszektorának kulcsfontosságú építőkövei, melyek csökkentik az üzemeltetési költségeket és már néhány év alatt megtérülnek” – tette hozzá Manuel Hehle társalapító.

A TGS, mint együttműködő partner, jelenleg 25 további fotovoltaikus rendszert telepít és helyez üzembe Vorarlbergben. Az ausztriai piacra lépéssel párhuzamosan a Mo Energy Systems Svájcban és Németországban is elindítja első kísérleti projektjeit. „Jelenleg véglegesítjük a gyártókkal és a kereskedőkkel való partnerségi megállapodásokat. Óriási az érdeklődés a közös munka iránt” – nyilatkozta Hehle. Az év végéig megépítendő mintegy 200 fotovoltaikus homlokzat nagy része Svájcban és Németországban valósul meg. A telepítések felfuttatása után várható évi 7000 rendszer az egész DACH-régiót (Németország, Ausztria, Svájc) le fogja fedni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.