Hol áll ma a hazai villanyautózás?

A mai ELMŰ-ÉMÁSZ autóátadó a politkiai szerepvállalás miatt kiváló alkalom volt, hogy átismételjük a hazai elektromobilitás eddigi sikereit. Ebben segítségünkre volt az eseményen Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és-szabályozásért felelős államtitkára, akinek a gondolatait az alábbiakban szedtük pontokba (félkövéren kiemelve a Villanyautósok megjegyzései, észrevételei):

 • Bővül az elektromos autók vásárlásának támogatási köre (nincs dátum, hogy mikortól):
  • Jogi személyek eddig 5 autóra kaphattak támogatást, a tervek szerint ezt 35 darabra emelik.
  • A költségvetési intézményeknél nem lesz felső határ.
  • Az eddigieken túl az ügyvédi irodák és az egyéni ügyvédek is pályázhatnak a támogatásra.
 • Folytatódik a vásárlást ösztönző program a következő évben is. A szükséges források rendelkezésre állnak.
  Hogy pontosan mennyi, azt nem tudni.
 • Támogatják az elektromos taxik és autómegosztó szolgáltatások terjedését.
  Hogy mikortól és milyen formában, azt nem lehet tudni.
 • Bővül az állami villanyautó flotta, önkormányzatok és állami tulajdonú cégek is csatlakozhatnak.
  Ez a KEF tendere, amiben nemrég hirdettek eredményt. Mely szervek mennyi autót vesznek és milyen időkereten belül, arról nem esett szó, ami arra utal, hogy ezzel kapcsolatosan még nincs döntés.
 • 80 kilométerenként épülnek nagy teljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások a fontosabb főútvonalak mentén és normál töltők a célállomásoknál.
  A főútvonalak mentén nem lesznek nagy teljesítményű váltóáramú töltők? Fordulat a kommunikációban, hogy már nem töltő darabszám, hanem egymástól mért távolság szerepel az ígéretekben.
  Dátum most sem került a projekt mellé, így megint nem lehet tudni, hogy mikortól lesz átjárható az ország.
 • Az önkormányzatok 100%-os, vissza nem térítendő állami támogatással létesíthetnek elektromos töltőállomásokat. Eddig 535 millió forint értékben 75 önkormányzat 443 töltőpontra vonatkozó pályázatát hagyták jóvá.
  Ez az a nem túl jól sikerült önkormányzati pályázat, aminek azóta sem hirdették ki hivatalosan az eredményét. A Villanyautósok összeszedték, hogy hol lesznek ilyen töltők.
 • Az autóvásárlások támogatására eddig közel 500 autó megvásárlásához több, mint 700 millió forintot hagytak jóvá.
  Az eredeti program szerint 2016. őszétől 2017. május 1-ig 3500 autó megvásárlásának támogatására 5 milliárd forint állt rendelkezésre. A kevesebb, mint 500 autóhoz felhasznált 700 millió forint ennek mindössze 14%-a.
 • Már több, mint 3000 zöld rendszámos autó közlekedik Magyarországon.
  Az most nem derült ki, hogy ennek mekkora része tisztán elektromos. Innentől havi 675 db (évi 8100 db) eladásával teljesíthető a 2020 végére tervezett 30 ezres villanyautó állomány.

NGM sajtóközlemény:

Bővül az elektromos autók vásárlásának támogatási köre

2017. augusztus 29. 13:07

Bővül az elektromos autók vásárlásának támogatási köre és adminisztratív könnyítések is életbe lépnek a környezetbarát közlekedés ösztönzése érdekében – mondta Lepsényi István az ELMŰ-ÉMÁSZ új, elektromos autókból álló flottájának átadásán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ. Az eddigi pályázókon túl ügyvédi irodák, egyéni ügyvédek is igénybe vehetik a támogatást – tette hozzá.

Lepsényi István egy Renault Zoe volánja mögött az ELMŰ-ÉMÁSZ autóátadóján (Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)

Lepsényi István kijelentette, a kormány folytatja a direktösztönző programot, így a támogatáshoz a következő évre is rendelkezésre állnak a szükséges források, emellett támogatni fogják az elektromos taxik vásárlását és üzemeltetését, valamit az elektromos carsharing (közösségi használatú autó) további terjedését.

Hozzátette, a kedvező üzemeltetési tapasztalatoknak köszönhetően bővül az állami elektromosautó-flotta, a beszerzéshez az önkormányzatok és az állami tulajdonú cégek is csatlakozhatnak.

A kormány tervei szerint

80 kilométerenként épülnek nagy teljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások a fontosabb főútvonalak mentén és normál töltők a célállomásoknál,

az önkormányzatok pedig 100 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatással létesíthetnek új elektromos töltőállomásokat, így az ország teljesen átjárható lesz elektromos autókkal – mondta Lepsényi István. Eddig 535 millió forint értékben 75 önkormányzat 443 töltőpontra vonatkozó pályázatát hagyták jóvá – közölte.

Lepsényi István felidézte, hogy az NGM pályázati rendszere a vételár 21 százalékáig, legfeljebb 1,5 millió forintig támogatja a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzését. Tájékoztatása szerint 2016-ban 2 milliárd forintot biztosítottak a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzésének támogatására, mostanáig több mint 700 millió forint értékben közel 500 támogatásról döntöttek, a pályázók között a tavalyi 30 százalékról 42 százalékra emelkedett a magánszemélyek aránya.

Már több mint 3000 zöld rendszámos autó közlekedik Magyarországon,
a tisztán elektromos meghajtású járművek nem fizetnek regisztrációs adót és forgalomba helyezési illetéket, cégautóadót és helyi gépjárműadót, mentesek a visszterhes vagyonszerzési illeték alól is – tette hozzá.

Lepsényi István hangsúlyozta, hogy az elektromos járművekkel csökken a közlekedésben a gépjárművek által kibocsátott káros anyagok és az üvegházhatású gázok mennyisége, mérséklődik a nemzetgazdaság fosszilis energiahordozó-igénye és növelhető energiabiztonság, emellett fontos gazdasági érdek bekapcsolódni a járműgyártás előtt álló fejlődésbe is.

A sajtótájékoztatón Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke elmondta, hogy a társaság több mint 200 millió forintot költött a 15 új elektromos autó beszerzésére, amelyhez az NGM 22,5 millió forintos támogatást adott. A flotta üzemeltetése érdekében a vállalatcsoport a telephelyein nyolc váltóáramú gyorstöltőt és három egyenáramú villámtöltőt is telepített országszerte, ezek egy részét külső felhasználók is igénybe vehetik – tette hozzá.

A töltőállomások telepítője és üzemeltetője, az Innogy értékesítési ügyvezető igazgatója, Martin Herrmann hangsúlyozta: támogatják a kormány törekvéseit az e-mobilitás magyarországi fellendítésére. A cég IT-rendszere 5800 európai töltőpontot kapcsol hálózatba, ezeken keresztül a felhasználók 2016-ban 30 millió kilométert tettek meg károsanyag-kibocsátás nélkül – tette hozzá.

(MTI; kormany.hu)

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?