Az ABB lett a Formula-E első névadó partnere

A hétvégén negyedik szezonjának második helyszínére Marokkóba érkezik az FIA Formula-E mezőnye, ahol szombaton a marrákesi utcai pályán mérhetik össze képességeiket az elektromos formaautó bajnokság résztvevői. A harmadik futam (az első kettőt még decemberben Hongkongban szervezték) előtti felkészülési időszak kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy az FIA és a szervezők bejelentsék a sorozat első névadó partnerét, az ABB-t.

Az ABB az energiaellátás és az automatizálás területén mozgó svájci gépipari konszern, amely villanyautós körökben jól ismert villámtöltő gyártó is egyben. Eddig körülbelül 6000 villámtöltőjük működik világszerte, így ideális partnernek tűnnek a Formula-E számára.

„Nagyon izgatottan várjuk, hogy a Formula-E-vel kötött partneri megállapodás keretében megkezdjük a közös munkát, és együtt alakíthassuk az e-mobilitás jövőjét. A mai napon két úttörő szerepet betöltő szervezet egyesíti erőit. Az ABB és a Formula-E jól összeillő párost alkot az legújabb elektromos és a digitális technológiák fejlesztésének élvonalában. A két fél együtt alakítja majd ennek az izgalmas motorsportnak a következő fejezetét, és együtt támogatjuk majd a kiváló teljesítményt nyújtó csapatokat. Egyik izgalmas versenyről a másikra haladva együtt alakítjuk majd a jövőt!”– nyilatkozata Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

EZT OLVASTAD MÁR?  A DS győzelmével zárult a Formula E megtépázott szezonja

A cég megjelenésével a sorozat hivatalos neve ABB FIA Formula-E Bajnokság-ra módosult.

A partneri címnek a marketingértéken túl valószínűleg technikai értéke is van, hiszen a versenysorozatban olyan technológiák kifejlesztésére nyílik lehetőség, amelyeket később az utcai villanyautók töltésénél is felhasználhatnak majd. Ugyanilyen céllal van jelen a 2014-ben indult sorozatban egyebek mellett az Audi, a Jaguar, a Nissan, a BMW, a Mercedes és a Porsche is. Az első futam időmérője szombaton 16:15-kor kezdődik az Eurosport 1-en, amint 17 órától a futam követ bő egy órában. A mostani futam újdonsága a névadó partneren túl, hogy az FIA eltörölte a minimális autóváltási időt, így a csapatok az új autóba átülő versenyzőt akár azonnal vissza is engedhetik a pályára, ha mindent megfelelőnek találnak a sofőr rögzítésén.

Elektromos autót használsz?