Kigurult az első dupla motoros Model 3 a fremonti gyárból

Alig egy hónappal azután, hogy Elon Musk Twitteren közzétette a dupla motoros Model 3-as teljesítményadatait, és megindult a rendelés az AWD és Performance változatokra, a Tesla vezérigazgatója most bejelentette, hogy legördült az első Dual Motor Performance verzió a fremonti gyár újonnan megépített gyártósoráról. Az ünnepélyes pillanatot Elon egy fényképen is megörökítette, melyen az új fehér utastér, és a vörös féknyereg is látszódik, melyek elsőként a Model 3 teljesítményközpontú változatához választhatók. A Twitter-bejegyzés szövegében az igazgató megköszönte csapatának a lenyűgöző munkát, melynek eredményeképp az autó a tervezett júliusi időpontnál jóval hamarabb tudott elkészülni, a mindössze három hét alatt, minimális erőforrásokból felépített új szerelősor jóvoltából. Mindez nem csupán az összkerekes Model 3-asokat megrendelő vásárlók számára jó hír, ugyanis az új gyártósor lényegesen hozzájárul az alapváltozatú Model 3-as heti 5000 darabos gyártásához.

Az összkerék-meghajtású (AWD) elektromos kompakt szedán 4,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 60 mérföld/h-ra (96,6 km/h), hat tized másodperccel rövidebb idő alatt, mint a hátsókerék-meghajtású testvére, a végsebességében és hatótávjában viszont nem történt változás: 225 km/h és 500 kilométer. A Performance verzió ezzel szemben körülbelül 25 km/h-val nagyobb végsebességre képes, és a fenti sprintet is egy egész másodperccel gyorsabban futja, valamint Elon Musk szerint saját kategóriájában nem létezik ellenfele a versenypályán. Néhány nappal a teljesítményadatok kihirdetése után azonban már arról beszélt a vezérigazgató, hogy még az eddig említetteknél is erősebb lehet a Performance verzió, ami nem meglepő, hiszen a Tesla szinte mindig gyengébb gyorsulással reklámozza autóit, mint amire azok valójában képesek. Így például a hátsókerék-meghajtású Model 3 hivatalosan 5,2 másodperc alatt érné el a 60 mérföld/órát, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez 4,6 másodperc alatt is sikerült neki. A dupla motoros Model 3 Performance Autopilot nélkül 78 000 dollárért rendelhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.