Jó sokat kell még várni a tisztán elektromos Lamborghinire

Amikor a Lamborghini tavaly novemberben bemutatta a karosszériába épített szuperkondenzátoros energiatárolással elképzelt, kisebb sérüléseit önmagától begyógyító tisztán elektromos Terzo Millennio koncepciót, sejthető volt, hogy hosszú évek kutatásai szükségesek még ahhoz, hogy a járműbe szánt csúcstechnológiák működőképesnek bizonyuljanak és eljussanak a gyártásig is a villanyautóval együtt, mégis örömünkre szolgált, hogy újabb gyártó kezdett el foglalkozni az elektromos meghajtással. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a Lamborghini behúzta a vészféket, hiszen a vállalat CTO-ja, Maurizio Reggiani  a napokban már arról beszélt egy az Automotive News hírportálnak adott interjúban, hogy könnyen lehetséges, hogy soha nem is lesz teljesen villanymotor által hajtott modell a kínálatban. Hogy miért? Mert túl gyenge és csendes lenne.

A műszaki igazgató szerint egyelőre nem létezik olyan akkumulátor, amely biztosítani tudná egy Lamborghini márkajelzéssel ellátott szuper-sportautó aszfaltszaggató erejét, és képes lenne kibírni a 300 km/h-nál is magasabb végsebességet, valamint a három teljes körön át tartó sprintet a német Nürburgring versenypályán. A másik probléma a motor hangja, ami a legfontosabb érzelmi csatorna a sofőr felé, és aminek hiánya miatt az elektromos autók nem elég izgalmasak Maurizi Reggiani véleménye szerint. Mintha csak a McLaren vezérigazgatóját hallanánk, aki először szintén a villanyos sportautók elégtelen teljesítményéről szónokolt, majd miután sorban mutatkoztak be a gyorsabbnál gyorsabb elektromos versenygépek – mint például a Rimac új álomautója –, a CEO egész egyszerűen annyival letudta az elektromosítás kérdését, hogy a tisztán elektromos meghajtás nem elég érdekfeszítő a márka nevéhez, és nem nyújtana akkora vezetési élményt, mint a füstös modellek.

Öröm az ürömben, hogy a Lamborghini azért nem mondott le teljesen az elektromos meghajtásról. Az MIT-vel közösen folytatott kutatások továbbra is folytatódnak az akkumulátor-technológiában, valamint a szakértőknek arra is rá kell jönniük, hogy hogyan lehetne egy olyan villanyautót kifejleszteni, ami ugyanazokat az érzelmeket váltja ki az utasokból, mint a V12-es motor hangja. A gyártó szerint 2026 előtt biztosan nincs esély egy minden elvárásnak megfelelő tisztán elektromos szuperautóra. Lesznek viszont plug-in hibridek, kezdve a nemrég bemutatott Urus sportterepjáróval, ami vélhetően a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid modelljéhez hasonló hajtáslánccal érkezik majd az első elektromos Lamborghiniként, majd pedig az Aventador és a Huracan is kap egy-egy villanymotort a belső égésű mellé 2020 és 2022 környékén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.