Európa legnagyobb elektromobilitási központja épülhet Svájcban

Az EBL (Elektra Baselland Cooperative) svájci energetikai vállalat a Basel-Landschaft kanton vezetőségével és az University of Applied Sciences Northwestern Switzerland kutatóival együttműködve Európa legnagyobb elektromobilitási központját tervezi megépíteni, mely nem csupán egy hatalmas töltőállomásként funkcionál majd a villanyautósok számára, de jelentős kutató- és rendezvényközpont is lesz egyben. A Swiss E-Mobility Hub 280 töltővel fog hozzájárulni a kontinens átjárhatóságához, melyek közül 60 darab DC villámtöltő lesz, amit az EBL superchargernek hív. Az egyelőre tisztázatlan, hogy a Tesla is érintett-e a projektben, de könnyen lehetséges, hogy az EBL csupán a töltés magas teljesítményére utalva használta a megtévesztő kifejezést. A töltőpark a 30 méteres magasságig nyújtózkodó, kilenc emeletes, több mint 23 000 négyzetméteren elterülő modern innovációs centrumban kap helyet, ami konferencia-termeknek, workshopoknak, koncepcióboltoknak, villanyautó-kiállítótermeknek, és kutatási részlegeknek is otthont ad majd. A létesítmény az elektromobilitáshoz kötődő rendezvényeknek lebonyolítására is tökéletes lesz, valamint ideális körülményeket teremt a K+F tevékenységet folytató különböző vállalatoknak, hogy egymással együttműködve dolgozzanak a fenntartható közlekedésért.

„A hibrid dizájn multifunkciós hasznosítást tesz lehetővé, ami egyaránt helyet enged a vezető járműgyártó vállalatok koncepcióboltjainak, kutató vállalatoknak, szolgáltató- és üzleti központoknak” – magyarázta a e-mobilitási csarnok tervezője.

Az épület energiafogyasztása a szakértők szerint tíz éven belül elérheti a 20 000 MWh-t évente, ám e hatalmas mennyiségű áram teljes egészében a helyi megújuló energiaforrásokból – például a tetőre és a homlokzatra, valamint a városi szennyvíztisztító tetejére telepített napelemekből, vízenergiából, valamint a közeli biomassza-erőműből – lesz biztosítva. A csúcsidőszakok áramfedezetét használt akkumulátorokból álló energiatároló egységekkel oldaná meg a vállalat, melyek az épület alagsorában kapnak helyet. Az elektromobilitási központ helyszíne már meg is van: Európa szívében, az A2 autópályán, a Bázel melletti Pratteln területén kell keresniük a villanyautósoknak, ahol a napi autóforgalom meghaladja a 130 ezret. Az építkezés 2021 közepén indul, és várhatóan 2023-ban nyílik meg a nyilvánosság előtt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.