Földből előbukkanó töltőket tesztelnek Oxfordban

Gyakran emlegetjük, hogy a villanyautók töltésére a legkézenfekvőbb megoldás az otthoni, éjszakai töltés, amikor alacsony teljesítményen, akár 8-10 órán keresztül is vezethetjük az elektromosságot az autóba, hiszen reggelig úgysincs rá szükségünk. Vannak azonban olyan városrészek, ahol a zsúfoltság miatt még a sikeres parkolás is felér egy kisebb csodával, nemhogy töltőkkel szórjuk tele az amúgy is szűk járdákat, és alakítsunk ki kizárólag elektromos autók számára fenntartott helyeket. Az ehhez hasonló problémák áthidalásán már start-up vállalatok tucatjai dolgoznak, Londonban például lámpaoszlopokba integrált töltőket kezdtek el működésbe állítani az Ubitricity német csapat ötlete nyomán. Az Urban Electric tagjai már egy egészen másfajta megközelítésből álltak neki a munkának, de az elérendő cél ugyanaz: hogyan lehetne megoldani, hogy az elektromos autó-töltő minél kevesebb, vagy egyáltalán semennyi helyet ne foglaljon az utcán. Az UE válasza egy olyan töltőoszlop, amely használatkor a föld alól bukkan fel, töltés után pedig ugyanoda bújik vissza.

A háromszintes teleszkópos kialakításnak köszönhetően az 5,8 kW-os teljesítményű pop-up töltőkhöz elég egy mindössze 405 milliméteres lyukat ásni a földbe, amelybe használaton kívül teljesen belesimul a berendezés, és csak egy világító karika jelzi jelenlétét. Amennyiben tölteni szeretnénk, szükségünk lesz az Urban Electric mobiltelefon-applikációjára, amivel jelezhetjük a töltőnek, hogy másszon ki a föld alól, és miután az felemelkedett a maga 875 milliméteres magasságába, az Ubitricity lámpás töltőinél használt SmartCable-t kell csatlakoztatnunk, és már indulhat is a töltés. Íme egy rövid animáció a nem túl bonyolult folyamatról:

Az egyik társalapító, Olivier Freeling-Wilkinson szerint a városi lakóövezetben élő népesség 85%-ának nincs lehetősége otthon tölteni autóját, ez a megoldás azonban az utcák több mint 90%-ánál alkalmazható, ezért a tervek szerint a vállalat milliónyi háztartás számára adja meg az esélyt a villanyautóra való váltáshoz, ha eddig azt a töltési nehézségek miatt nem tették meg. Az Urban Electric első UEone elnevezésű pop-up töltői Oxfordban lépnek majd üzembe egy kifejezetten zsúfolt utcában, ahol a vállalat 20 töltőt rak le az év végéig, majd 2020-ig figyeli a működésüket és hatásaikat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.