Főoldal » energia » Működésbe lépett Magyarország legnagyobb naperőműve

Működésbe lépett Magyarország legnagyobb naperőműve

Mintegy 9000 háztartás ellátására elegendő villamos energia termelését kezdte meg október legvégén a Dunai Solar Park, mely a svájci központú MET Csoport energetikai vállalat legelső megújuló energiaforrásra alapozó projektje. A Százhalombattán megépült naperőmű teljesítménye 17,6 megawatt, ezzel immáron az ország legnagyobb ilyen energiatermelő rendszere, megelőzve például a 16 MW-os mátrai és a 10 MW-os pécsi naperőművet. Az állami támogatás nélkül megvalósított 25 millió euró értékű barnamezős beruházás tervezése 2016 nyarán kezdődött meg, majd két évnyi egyeztetés és építkezés után idén augusztusban került a helyére mind a 76 000 napelempanel, a tesztidőszak sikeres lezárulása pedig azt jelentette, hogy a létesítmény készen áll a termelésre. A naperőmű helyszíne úgy lett kiválasztva, hogy ne foglaljon el értékes földterületeket a mezőgazdaság elől, így részben a Dunamenti Erőmű peremterületén, részben pedig egy korábban haltenyészetként hasznosított, ám azóta elhagyott területen épült meg, ezzel ismét értékteremtő funkcióval ellátva azt. A MET Csoport által kiadott közlemény szerint a naperőmű a legújabb technológiáknak ad otthont, várható élettartama pedig 25 év, melyből az első 20 évben a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés garantálja az árbevételt.

Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere elmondta, hogy az ország legnagyobb naperőműve nem csupán egy új mérföldkő a város energiatermelésének történetében, hanem egy új zöld fejezet is az ott lakók életében. A Pest megyei település gazdasági jelentőségét elsősorban a Dunai Erőmű és Olajfinomító adja, ám hasonló, megújuló energiákkal kapcsolatos projektek segíthetnek abban, hogy a szennyező nehéziparáról elhíresült város egy jóval tisztább környezettel tudjon szolgálni lakói számára. A Dunai Solar Park a MET Csoport megújuló energiai portfóliójának csupán az első tagja Magyarországon – összesen 50-100 megawattnyi napenergiát hasznosító áramtermelő berendezés telepítése várható az országban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.