Töltőközpontot nyit Sormáson az NKM Mobiliti

Ma délelőtt új fejezet nyílt a hazai villanyautózás történelmében. A Nemzeti Közművek (NKM) Mobiliti részlege beüzemelte a Sormás melletti István Parkhotel és Étterem parkolójában a cég első vidéki villámtöltő központját, ahol egyszerre 9 autónak tudnak töltést biztosítani. Az M7-es autópálya lehajtótól mindössze két kilométerre található étterem parkolójába 1-1 Tritium illetve Efacec villámtöltő, és három darab két csatlakozós AC gyorstöltő került.

A villámtöltők mind CHAdeMO, mind pedig CCS csatlakozón keresztül 50 kW teljesítményt tudnak biztosítani (oszloponként természetesen csak egyik vagy másik), míg az AC töltők mindegyike 22 kW-os. Az Efacec töltőn egy 43 kW-os AC csatlakozó is várja azokat az autókat, amelyek képesek ekkora teljesítmény váltakozó áramról való felvételére. A most telepített töltőkkel szemben Tesla Superchargerek állnak, így ez ma Magyarországon az egyetlen olyan helyszín, ahol minden forgalomban lévő autó nagy teljesítménnyel villámtölthető. A négy Supercharger állomást is számolva Sormáson mostantól egyszerre akár 13 autó is töltődhet. A két különálló és egymástól eltérő gyártmányú villámtöltő minimálisra csökkenti annak esélyét, hogy az autós töltés nélkül maradjon, hiszen egy-egy eszköz műszaki hibája esetén legalább egy másik villámtöltő, és három különböző gyártmányú AC töltőoszlop biztosítja a továbbjutáshoz szükséges energiát. A helyszínen rendelkezésre áll a töltések kiszolgálásához szükséges energia (legalább 280 kW csak a Mobiliti töltőkhöz), így az egy-egy töltőfejen elérhető teljesítményt az éppen töltődő autók száma nem befolyásolja. A töltés idejére az autó utasai az István Parkhotel éttermében találnak felfrissülést, és a helyszínen éjjel-nappal nyitva tartó trafik is található.

A sormási töltőközpont ugyan 217 km-re található Budapest belvárosától, de a legújabb, 40 kWh-ás autókkal ez már elérhető távolságnak számít, így nyáron ezt a helyszínt érintve már végre elektromos autóval is el lehet jutni a népszerű horvátországi nyaralóhelyekre, hiszen innen Zágrábi töltőkig már csak 130 km-t kell megtenni. A kisebb hatótávolságú, CHAdeMO töltésű autók a siófoki töltő érintésével teljesíthetik a távot, de a CCS csatlakozós autóknak egyelőre még várniuk kell egy közbülső töltőpont megnyitásáig.

A töltők a Magyarországon megszokott módon működnek. Az AC töltőknél a kábel csatlakoztatása után a folyamat automatikusan elindul, míg a DC töltőknél a kezelőfelületen kell a töltést indítani. Előzetes regisztrációra, foglalásra, applikációra vagy RFID kártyára nincs szükség, és így természetesen a töltés is ingyenes. A töltők állapota (szabad, foglalt, üzemen kívül) holnaptól lesznek elérhetők a TöltőPont applikációban. A Mobiliti töltőközpont szolgáltatása a nap 24 órájában és a hét minden napján elérhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.