Európáig gurulnak a kínai villanyautók, hogy bizonyítsák tudásukat

Két Aiways U5 ION tisztán elektromos prototípus is elindul július 17-én Európa felé a kínai Hszian városából, így ez a közel 14.150 kilométeres túra lesz a leghosszabb út, amit valaha elektromos meghajtású prototípus két pont között megtett egy tesztprogram keretében. A kínaiak még az év elején jelentették be, hogy a közeljövőben betörnek az európai piacra, amellyel az U5 válna a legelső megvásárolható kínai márkájú villanyautóvá a kontinensen.

A legfrissebb tervek szerint az alig két éve működő start-up már jövő tavasszal megkezdené a hazai piacon mindössze 200 ezer jüanért (8,7 millió forintért) kapható intelligens sportterepjárójának értékesítését Németországban, Franciaországban, Svájcban, Norvégiában, és Hollandiában, s amennyiben ez sikerül, úgy nem sokkal később más piacokon is elérhetővé válhat az U5. Bár az import jócskán megdobja majd az SUV árát, ezt a gyártó a kereskedői hálózat kihagyásával szeretné kompenzálni, és közvetlenül a fogyasztóknak értékesítené vagy lízingelné a járművet, így végül akár 40 000 euró alatti vételár is lehetséges lesz.

Előbb azonban teljesíteniük kell a prototípusoknak az interkontinentális utazást, amellyel az Aiways azt szeretné bizonyítani az európai vásárlóknak, hogy nem kell félni a kínai gyártmánytól. Az útvonal végpontja egyelőre nem ismert, de a villanyautók olyan változatos környezetben haladnak majd végig, ahol az autóknak folyamatosan más és más éghajlati viszonyokkal, útminőséggel, és töltőellátottsággal kell majd szembenézniük, a mérnökök pedig azt vizsgálják, hogy mennyire felelnek meg a valós adatok a szimulációknál kapottakhoz képest, mennyire megbízható az U5, és mennyire lesz könnyű együtt élni vele a hétköznapokban.

A külsőre a NIO ES8-asra emlékeztető villanyautó 63 kilowattórás akkupakkot kapott, amivel a NEDC szerint 460 kilométer a hatótávja. Az olyan, többnyire csak koncepció autókban megjelenő szolgáltatások, mint például intelligens arcfelismerő-rendszer mellett számos vezetéstámogató asszisztenst is kapnak a vásárlók, ráadásul ezek képességei akár over-the-air szoftverfrissítéssel is bővíthetők és javíthatók lesznek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.