Toyota – BYD együttműködés

A Toyota eddig megpróbált kimaradni a villanyautózásból, igaz a hibridekkel elért vezető szerepe vitathatatlan. A közelmúltban azonban felpörögtek az események a világ legnagyobb autógyártójánál elektromos autók tekintetében is. A múlt héten Toyota – CATL együttműködési megállapodásról számoltunk be, erre a hétre pedig egy, a BYD-vel kötött átfogó megállapodás jutott.

Toyota elektromos modellek 2025-ig (Forrás: Toyota)

A BYD („Build Your Dreams”) nevű gyártót 1995-ben alapították, és nemcsak elektromos járműveket gyárt, hanem akkumulátorcellákat is. A kínai belföldi piacon kialakult erős pozíciójának köszönhetően a BYD a világ egyik legnagyobb elektromos autógyártója. A kínai csoport elektromos buszokkal is foglalkozik világszerte – részben helyi közös vállalkozásokban. Európában a BYD Franciaországban és Magyarországon végez buszgyártást. 2015-től a BYD négy egymást követő éven vezető az akkumulátoros elektromos járművek és a konnektoros hibridek piacán.

A Toyota CH-R Kínában hamarosan tisztán elektromosként is kérhető lesz

A Toyotával kötött megállapodás elektromos autók és azok akkumulátorainak közös fejlesztését célozza meg. A sajtóközlemény szerint a kínai piacon terveznek elektromos szedánokat és terepjárókat Toyota márkanév alatt piacra dobni, már 2020 első felében. A Toyota 2025-re 5,5 millió példányra szeretné növelni a villanymotort is tartalmazó autók értékesítését, igaz ezek túlnyomó többségét, 4,5 millió autót a hibridek és konnektoros hibridek tennék ki, a maradékot adhatják a tisztán elektromos és üzemanyagcellás, azaz hidrogén meghajtású autók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.