Főoldal » elektromos autó » Hatalmas „bukás” a Tesla Cybertruck

Hatalmas „bukás” a Tesla Cybertruck

Voltak pletykák. Fórumokon és Twitteren sokan számolgattak potenciális előrendelési adatokat a különböző Tesla vásárlók által megosztott regisztrációs számok alapján, de annyira hihetetlennek tűntek, hogy le sem mertük írni ezeket.

Most viszont már hivatalos: nagyjából 36 órával az előrendelések megkezdése óta 146 ezret foglaltak be a Tesla Cybertruckból.

Lesznek persze kételkedők. „Elon Musk hazudik” – olvasom már most is sok kommentben. „Csak 100 dollár a foglaló és vissza is fizetik ha elállsz – nem jelent ez semmit” – látom máshol. „Ezek csak a rajongók, de nem fogják tényleg ennyien megvenni” – írja más. Csakhogy kissé déjá vu érzésem van az egésszel, mert vagy 2 évig ugyan ezt hallgattam a Model 3 kapcsán. Aztán persze az az autó most tart valahol 400 ezer kiszállított darabnál.

A végleges számokra valószínűleg 2021 végéig kell majd várnunk, akkor derül ki hány vásárló szurkolja majd le a maradék több tízezer dollárt az autóért. Addig csak annyit mondhatunk biztosra, hogy a fenti számok, illetve a motorvariációk megoszlása (17% egymotoros, 42% kétmotoros, 41% hárommotoros) alapján a Tesla 8 milliárd dollárnyi potenciális forgalmat generált már most – és még két nap sem telt el amikor ezek a számok nyilvánosságra kerültek.

Sok cikk született arról, hogy mekkorát buktak a cég részvényei a bemutató másnapján és hány millió dollárral lett kevesebb Elon Musk vagyona. Én ezeken inkább csak mosolyogtam, mint bosszankodtam, mert aki követi a TSLA árfolyamát az tudja, hogy ilyen 20 dolláros mozgások egy sima hétköznapon is előfordulnak – mégsem látunk máskor ilyen szalagcímeket.

Hogy ez mennyire volt jelentős és mennyire nem, arra álljon itt csak 1 adat: a Model Y premierje előtti napon 289,96 dolláron zárt az árfolyam, két (munka)nappal később 269,49-en fejezte be a kereskedést. Ez már csak a tőzsde természete: buy the rumor, sell the news, azaz akkor vedd  a részvényt, amikor mindenki a nagy bejelentésről beszél, de add el ahogy megtörténik az esemény. Valószínűleg most is csak ennyi történt.

És, hogy a 146 ezres előrendelésre hogyan reagál majd a tőzsde? Nos ezt hétfőn meglátjuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.