Főoldal » elektromos autó » Oxfordban is büntetni fogják a hagyományos autósokat

Oxfordban is büntetni fogják a hagyományos autósokat

2020 decemberétől Oxfordban is fizetniük kell azoknak, akik hagyományos meghajtású járművel akarják szennyezni a belvárost – a zéró emissziós zónáról szóló tervek végleges változatát a napokban tette közzé az oxfordi és az oxfordshirei városi tanács. Az intézkedés részletein 2017 óta dolgoznak az illetékesek, s bár kezdetben valamennyi belsőégésű motorral hajtott járművet ki akartak tiltani a városközpontból, végül egy a londoni ULEZ-hez (Ultra Low Emission Zone) hasonló séma mellett döntöttek, melyben az autósok dönthetnek, hogy leteszik az autót, vagy behajtási díjat fizetnek.

Forrás: Oxford City Council

Kezdetben egy Vörös Zóna (Red Zone) kerül kialakításra, mely csak néhány utcát fed le a város központjában – aki nem elektromos, vagy más kibocsátásmentes technológiával működő járművel hajtana be ide, annak reggel 7 és este 7 óra között 10 fontot kell fizetnie. Kivétel ez alól a mozgássérültek, valamint a zónában működő vállalkozások járművei, míg az ott lakók 90%-os kedvezményt kapnak a díjból. 2024. december 1-jétől a behajtási díj 20 fontra növekszik, és ekkor már a vállalkozások autói után is fizetendő 10 font. A Vörös Zónában lakók egészen 2030-ig jogosultak a kedvezményre, utána viszont nekik is a teljes összeget kell kifizetniük, ha addig nem váltottak elektromosra. A díjfizetés alóli mentesség minden olyan járműre érvényes, mely megfelel a kormány Plug-in Car Grant kritériumainak, azaz tisztán villanyos, hidrogénhajtású, vagy legalább 70 mérföld elektromos hatótávra képes plug-in hibrid.

Forrás: Oxford City Council

2021-2022 környékén a Vörös Zóna körül egy Zöld Zóna (Green Zone) is bevezetésre kerül, mely lefedi a városközpont maradék részét. Ennek részleteit később határozzák meg a döntéshozók, de valószínűleg az Euro 6-os dízel és Euro 4-es benzin kibocsátási standardokat nem teljesítő járművek vezetőit érinti majd a behajtási díj. Az így szerzett bevételt a város törvényileg köteles a helyi közlekedés fejlesztésére fordítani – az önkormányzat többek között pénzügyi támogatással és a töltőhálózat bővítésével fogja segíteni a helyiek elektromosra való átállását. A zéró kibocsátási zóna területén működő busz- és taxitársaságok már előre megegyeztek a városi tanáccsal az elektromos meghajtású flottára való átállásról, így azokat nem sújtja majd a behajtási díj.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.