Foglalható a Nikola villanyautója

Megnyílt az előrendelés a Nikola tisztán elektromos és üzemanyagcellás hajtáslánccal is kérhető pick-upjára, a Badger azon az eseményen fog debütálni, melynek időpontját szintén ma jelentette be a start-up: a Nikola World 2020 december 3. és 5. között kerül megrendezésre az arizonai Phoenixben. A foglalás történhet 5000, 1000, vagy 250 dolláros foglaló kifizetésével, ez határozza meg, hogy mekkora összeg jön le a végső vételárból, mikor kerül kiszállításra a jármű, hány jegyet kap a vásárló a bemutatóra, illetve mekkora eséllyel nyer egy Badgert a Nikola nyereményjátékán. A foglaló viszont csak november 1-ig teljes mértékben visszatérítendő, azután 250 dollár a vállalatnál marad, így akinek a decemberi premieren nem tetszik a pick-up látványa, az elbúcsúzhat ettől az összegtől. A decemberi rendezvényen lesz szó a vállalat csodaakkumulátoráról is, melyről konkrét részleteket továbbra sem tudunk.

A start-up azt állítja, hogy a Badger hajtáslánca és infotainment-rendszere a legfejlettebb lesz a piacon, de mi már annak is örülnénk, ha a rengeteg koncepció, ígéret, és a Teslával való hadakozás után végre egy járműve tényleg eljutna a piacig. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a pick-up elérhető lesz-e az Egyesült Államokon kívül, de a gyártáshoz egy nagy autógyártót választott partnernek a 2014-ben alapított start-up, így nem kizárt, hogy azon keresztül jön Európába a Badger, csakúgy, mint ahogyan az elektromos kamionjának gyártását is tervezi a cég az Ivecoval összefogva.

Az autó fontosabb tulajdonságai közé tartozik az over-the-air frissítés, kulcs nélküli feloldás, független nyomatékvezérlés minden keréken, 906 lóerős teljesítmény, közel 1330 Nm nyomaték, 2,9 másodperces gyorsulás 0-ról 60 mérföld/órára, és maximálisan 600 mérföld (960 km) hatótáv hidrogénnel, vagy 300 mérföld elektromos árammal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.