Elektromos robottaxit fejleszt a Volvo és a Waymo

Egy teljesen önvezető, tisztán elektromos jármű fejlesztésére irányuló együttműködést jelentett be a Volvo Car Group és a Waymo, melyet közösségi közlekedési célokra, autómegosztó szolgáltatásokhoz fognak felhasználni. A kínai Geely tulajdonában álló svéd autógyártó-csoport, valamint a Google korábbi önvezető autós projektjéből megalakult amerikai technológiai vállalat egyelőre kevés részletet árult el a tervekkel kapcsolatban, így azt sem tudjuk, hogy hol, illetve mikor állhat szolgálatba a közös villanyautó, de valószínűleg néhány évet várnunk kell rá.

Az viszont biztos, hogy 4-es szintű autonómia – név szerint a Waymo Driver – jellemzi majd a robottaxit, azaz nem lesz szükség személyzet jelenlétére a jármű vezetéséhez. Az együttműködésben a Waymo az önvezető szoftver, valamint a mesterséges intelligencia „érzékszerveiként” szolgáló hardverek, például a kamerák, radarok és lidarok fejlesztéséért lesz felelős, míg a Volvo tervezi és gyártja majd az autót.

Advertisement
Jaguar I-PACE Waymo technológiával

Az autógyártó és az önvezető technológiában élenjáró vállalatok közötti együttműködések nem ritkák: a Waymo többek között a Jaguart is a partnerei között tudja, és már az első I-PACE sportterepjárók tesztelését is megkezdte az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy az elkövetkezendő években 20 000 villanyautóval bővítse flottáját. Nem kizárt, hogy ez az összefogás teszi majd lehetővé a Waymo számára, hogy európai utakon is kipróbálhassa önvezető sofőr nélküli járműveit. A Volvo eközben az Uberrel is együtt dolgozik – ez a partnerség sajnos azzal a halálos balesettel vált igazán ismertté, amely miatt az Ubernek fel kellett függeszteni tesztjeit 2018-ban. Közös villanyos robottaxit már a General Motors önvezetéssel foglalkozó cége, és a Honda is bemutatott.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már a Model 3-ak is segítik a Tesla Autopilot fejlesztését

Elektromos autót használsz?