1100 lóerő, 830 km hatótáv: előrendelhető a Plaid Tesla Model S

A Tesla tegnap éjszakai akkumulátor napjának csattanója, az a bizonyos még egy dolog nem más volt, mint a Nürburgringről ismert Plaid Telsa Model S. Bár sokan csalódtak, hogy az autó csak egy év múlva kerül a boltokba, kárpótlásul megkaptuk a kocsi legfontosabb műszaki paramétereit és árát. Már elő is lehet rendelni a Tesla amerikai online boltjában.

Szegény ember Roadstere

Talán sokan emlékeznek rá, hogy a Tesla Semi 2017 novemberi bemutatójának igazi sztárja az új Roadster prototípusa volt. A 200-250 ezer dolláros (~80-100 millió forintos) sportautó gyártása jövőre indulhat meg, de úgy néz ki erős versenytársat kap majd házon belül.

Persze a 2+2 üléses Roadster alapvetően más célközönséget céloz meg mint az 5 személyes családi szedán, de teljesítményben a Plaid változatú Model S-nek sem kell majd szégyenkeznie, ráadásul ez a kocsi már potom 140 ezer dollárért (60 millió forint) a miénk lehet.

A legerősebb Model S természetesen a Tesla új Roadrunner kódnevű 4680-as cellájának sorozatgyártására vár és előzetes műszaki adatai lenyűgözőek. Az autó három, összesen 1100 lóerős motorral rendelkezik majd, melyből egy elöl, kettő hátul kapott helyet. Ennek a bődületes teljesítménynek köszönhetően a végsebesség 320 km/h lesz a 100-at pedig 2 másodperc körül éri majd el. 

A negyedmérföldes gyorsulási versenyeken 9 másodperc alatti időt ígér a gyár. A hatalmas teljesítmény úgy néz ki nem megy a hatótáv rovására, ugyanis az amerikai EPA szabvány szerinti adat „520+” mérföld, azaz 830 kilométer felett lesz.

A Tesla egyébként még folyamatosan teszteli és csiszolja az autót, ennek keretében pedig nemrég a Laguna Seca versenypályán járt a prototípus. A cég állítása szerint futottak egy 1 perc 30,3 másodperces kört, de céljuk hogy faragjanak ebből még 3 másodpercet. Nem is árt, ha összekapják magukat mert ezzel a szerény teljesítménnyel éppen csak hogy megverné a családi szedán tízszeres árú szuperautót.

A Tesla 2021 végére ígéri a sorozatgyártást, de az autó 1000 dollár befizetésével már most foglalható az amerikai oldalon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.