Családi Tesla iskolázta a mezőnyt Tökölön

Szeptember 19-én a tököli repülőtéren tartották a Végső Összecsapás 2020 elnevezésű gyorsulási futamot, amelyre a villanyautós közösség egyik tagja, Gálosi Gabriella is elvitte a családi Tesla Model X-et. Miközben Gabi a pályán iskolázta a mezőnyt, Gaál András a nézőtéren tartott gyorstalpalót a verseny hagyományos autós résztvevőinek és a nézőknek az elektromos autózásról. Azért is fontosak az ilyen események, mert a villanyautózást még csak a hírekből ismerő többség azt már talán tudja, hogy egy Tesla alkalmas egyetlen autónak, de a Hyundai Kona vagy a Kia e-Niro Teslákhoz mérhető hatótávjáról, használati értékéről sosem hallott.

A szervezők a Teslát az épített autók közé, az Open kategóriába engedték benevezni, ahol csak a Hayabusa motoros drag versenyre épített gokarttal volt igazán éles a verseny. Az időmérő futamokon mindig a Tesla nyert, a döntőben azonban talán a nagy izgalom miatt nem sikerült tökéletesen a rajt, így végül Gabi csak a dobogó 3. fokára állhatott fel, amelyhez a következő eredményeket érte el: 201 méteren 150 km/h sebességet ért el, 7,474 másodperc alatt, 402 méteren pedig 173 km/h felé gyorsult, 11,836 másodperces idővel.

A kiváló eredmény talán kicsit még Andrást és Gabit is meglepte, de a közönséget és a versenyzőket mindenképp, a Model X ugyanis a legtöbb versenyre épített tuning autót is megfogta, csupán a sportmotorok és néhány igazán komoly sportos modell, például biturbós Nissan GTR és BMW M5 tudott jobb időt elérni, a Nissan 360ZX már hajszállal elmaradt a Model X mögött.

Aki jövő szombaton ellátogat a Keszthelyre a villanyautós találkozóra Gabival, Andrással és a Model X-szel egyaránt találkozhat, hiszen ők is jönnek.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.