Tisztán elektromos Safety Car a Le Mans-i pályán

Az elmúlt hétvégén azok is láthattak villanyautót a képernyőkön, akiket a hagyományos motorsport iránti rajongás szögezett le a televíziók elé, a 88. alkalommal megrendezett 24 órás Le Mans-i futam kiegészítő versenysorozataként futó Porsche Carrera Cup Deutschland versenyautóit ugyanis egy Taycan Turbo biztonsági autó vezette fel a rajtvonalhoz. Habár a fekete-fehér-piros köntösbe bújtatott tisztán elektromos Safety Car erre a különleges alkalomra készült – most van az 50. évfordulója annak, hogy a Porsche összesítettben először győzedelmeskedett a világhírű francia versenyen – a 911 GT3-asok kupájának mind a 11 összecsapásán ez a jármű ügyel majd a pilóták biztonságára.

A megtisztelő feladat nem hullott csak úgy a Taycan ölébe, először bizonyítania kellett rátermettségét: míg az összes versenyautót teherautón szállította Franciaországba a Porsche, addig a biztonsági autónak a saját kerekein kellett megtennie a Bietigheim-Bissingen városában található központ és Le Mans közötti mintegy 830 kilométeres távolságot, nem kis meglepetést okozva a borvidékek szerpentinjein és az idilli kisvárosok utcáin. A Porsche Destination Charging töltőhálózatot, valamint az IONITY villámtöltőit használva késlekedés nélkül megérkezett úti céljához az 500 kW teljesítményű villanyautó, így szombaton be is mutatkozott a közönség előtt a Circuit de la Sarthe versenypályán.

EZT OLVASTAD MÁR?  3425 km villanyautóval 24 óra alatt

A Taycan nem az első konnektoros Safety Car, a plug-in hibrid BMW i8 Roadster, és korábban a Coupé változat is tündökölt ebben a pozícióban a Formula E futamokon.

Biztosak lehetünk már abban is, hogy a nem túl távoli jövőben nem csak előfutóként, biztonsági autóként, de versenyzőként is megjelenik az elektromos hajtás a 24 órás versenyen, az alábbi Tweet szerint a Peugeot 2022-re készül.

Elektromos autót használsz?