Ismét elektromos teherautókat vásárolt az Amazon

Nemcsak óriási, de változatos is lesz az Amazon nulla helyi kibocsátású áruszállító flottája, hiszen a tisztán elektromos teherautók a legkülönfélébb gyártóktól érkeznek a kereskedelmi lánc raktáraihoz. A legutóbbi bejelentés augusztusban érkezett, amikor összesen 1800 darab eSprinter és eVito típusú járművet vásároltak az amerikaiak a Mercedes-Benztől, az év elején pedig az indiai flotta elektromosításáról számolt be az Amazon, ahol 5 éven belül 10 000 tisztán elektromos autóval csökkenti karbonlábnyomát.

A vállalat leghíresebb megrendelése alighanem az a 100.000 tételes beruházás, ami a Rivianhoz érkezett egy olyan kisteherautóra, amit egyelőre csak látványtervekről ismerhetünk. Kevesen tudják, de az Amazon futárai már ezen bejelentések előtt is szállítottak elektromosan, mégpedig a Lighting Systems jóvoltából, mely Ford Transit modelleket alakít át partnere számára.

A legújabb megrendeléssel ismét egy újabb gyártó színesíti az Amazon flottáját. A kanadai Lion Electric a teljesen elektromos iskolabuszaival vált ismertté, de teherautói is kelendőnek bizonyultak, hiszen nemrég a kanadai nemzeti vasúttársaság (CN) kért 50 példányt, most pedig az Amazon vásárolt belőle tíz darabot. A kereskedelmi óriás számára ez persze aprópénz, de a 2011-ben alapított start-upnak jelentős segítséget jelent a további működéshez.

A Lion tavaly mutatta be 8-as besorolású elektromos tehergépjárművét 400 kilométeres hatótávval, és minden bizonnyal ez az a jármű, amiből tíz darab még most ősszel munkába áll Kaliforniában az Amazon köntösébe bújva. A villanymotor teljesítménye 350 kW, az energia pedig egy 480 kWh-ig bővíthető akkucsomagból érkezik, amely akár 100 kW-tal is tölthető DC hálózaton.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.