A Merci villanyautójának is betett a koronavírus

Elhalasztja következő villanyautójának premierjét és piaci bevezetését a Mercedes-Benz. Bár az EQA bemutatójának konkrét időpontját nem tudtuk, a legújabb hírek szerint 2020 harmadik negyedévében került volna rá sor, tehát most szeptemberben, mivel a nyári hónapok alatt nem láttunk új tisztán elektromos személyautót a háromágú csillag emblémával. A világpremier halasztása az értékesítés kezdetét is magával tolja, ebben az évben már biztosan nem lehet majd megrendelni a GLA crossover alapján tervezett villanyautót, és nem kizárt, hogy 2021 nyaráig is kell rá várni. A brit Autocar információi szerint a körülbelül hat hónapnyi csúszás oka részben a koronavírus-járvány által megakasztott akkucella-ellátás, részben pedig a gyártási tervek átszervezése.

Ez utóbbi alatt a Mercedes belső forrásai szerint azt kell érteni, hogy az EQ-széria harmadik tagja, a GLB elektromos testvéreként készülő EQB gyártásának helyszíne megváltozott: az eredeti tervekkel ellentétben nem a Smart Fortwo létesítményében, Franciaországban megy gyártósorra (ezt a gyárat ugyanis eladja a Mercedes-Benz), hanem a németországi Rastattban, ott, ahol a GLA sorozatgyártása is ki lett jelölve. Az EQB egyébként a jövő évben érkezik, s egyelőre nincs szó róla, hogy ennek is borult volna az ütemterve. 2021-ben így három villanyautóval is bővül a Merci kínálata: az EQA és EQB crossoverek mellett a paletta csúcsmodelljének szánt EQS limuzin is megjelenik. A család negyedik tagja, az EQE, 2022-ben várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.