Özönlenek a vevők a Teslához Kínában

Nemrég megírtuk, hogy a várakozásoknak és az akkumulátor napon elhangzottaknak megfelelően LFP aksikra váltott a Tesla Model 3 SR+ verziója Kínában. A lépésnek köszönhetően 8%-kal csökkent az autó ára és 5%-kal nőtt a hatótávja.

Most egy máskor már hitelesnek bizonyuló helyi forrás azt jelentette, a lépésnek máris megvan a hozadéka: ellepték a vásárlók a Tesla kínai boltjait.

Várható volt

Nem csak az akkumulátor technológia váltás, de az azt követő megnövekedett kereslet is várható volt. A Tesla a megszokott üzletpolitikáját alkalmazta most is és a gyártásban megspórolt költségeket (legalábbis azok egy részét) átengedte a vásárlóknak. Hasonlóan jártak el akkor is, amikor a megindult a Model 3 helyi gyártása, így remélhetőleg a cég európai üzemének indulásával nálunk is csökkennek majd az árak.

A legfrissebb helyi hírek szerint az árcsökkentés máris elérte a kívánt hatást, ugyanis a vásárlók megrohamozták a kereskedéseket, és a cég alkalmazottainak még az ebédszünetre is alig jut idejük. Természetesen egy kezdeti roham nem jelenti azt, hogy állandóan ekkora lesz az érdeklődés, de a cég kínai gyárában már felkészültek erre, illetve arra is, hogy megkezdjék a többi ázsiai piac kiszolgálását is. A jelenlegi várakozások szerint valamikor a jövő év elejétől a sanghaji üzem fogja egyébként gyártani az összes jobbkormányos Model 3-at és Y-t is, így Japán és Ausztrália mellett Nagy Britannia is innen kapja majd az autókat Fremont vagy Berlin helyett.

Az elmúlt negyedév végén szokatlanul sok időre, 10 napra leállt a sanghaji gyár – a hivatalos információ az volt, hogy a gépek éves átvizsgálása, karbantartása volt az ok.  Az elmúlt napokban azonban egy második forrás a Tesmanian.com is megerősítette, hogy a leállás alatt bevezették a harmadik műszakot is az üzemben.

Ami igazán érdekes, hogy nem csak az SR+, de a Long Range változat ára is csökkent 11%-kal. Itt nem tudunk akkumulátor váltásról, valószínűleg arról van inkább szó, hogy már nem kell a magasan tartott árral szabályozni a keresletet a szűkös akkumulátorgyártási kapacitások miatt, hiszen a legkisebb akkus modell LFP váltásával felszabadult sok cella a drágább modellek számára.

A Model 3 népszerűsége egyébként eddig is töretlen volt Kínában.  A legfrissebb szeptemberi adatokra még kicsit várni kell, de augusztusig bezárólag a kis Tesla volt az ázsiai ország legnépszerűbb elektromos autója.

Forrás: ev-sales.blogspot.com
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.