Ismét a Teslától vásárolt a Walmart

A Tesla Semi 2017-es bemutatóját követően a Walmart az elsők között tette le a foglalót 15 darab villanykamionra, elindítva egy lavinát azon kereskedelmi vállalatok között, melyek környezetvédelmi, vagy pénzügyi okokból elektromos meghajtásra állítanák flottáikat. A 15 járműből öt az Egyesült Államokban, tíz pedig Kanadában áll majd szolgálatba, de ez még csak a kezdetét jelölte annak a bevásárlásnak, ami a Walmartnál azóta történt. Az amerikaiak kedvenc üzletlánca az elmúlt három év alatt többször is növelte a lefoglalt Semik számát, a napokban pedig a kanadai részleg bejelentette, hogy legutóbbi rendelésével majdnem megtriplázta eddigi lelkesedését. Jelenleg 130 elektromos Tesla teherautó érkezésére vár, amivel a Semi legfontosabb ismert vásárlójává vált, megelőzve az eddigi csúcstartó UPS-t.

A kibocsátásmentes járművek beszerzése annak a célkitűzésnek a része, hogy 2022 végére a teljes kanadai flottának 20%-át elektromosság hajtsa. A stratégia szerint 2028 az a dátum, amelyet követően egyetlen szennyező jármű sem vehet részt az áruszállításban, jóllehet a Walmart Canada alternatív meghajtásról ír, így félő, hogy nem zárják ki a hibrideket a flottából. A kiskereskedelmi lánc nemrég egy 3,5 milliárd dolláros beruházást hozott nyilvánosságra, amely a következő öt év során a 2040-re kitűzött klímasemlegesség megvalósítását fogja szolgálni.

A Walmart Canada felsorolta azokat a tulajdonságokat, amelyek miatt a Tesla Semire esett a választása más autógyártók járművei helyett. A legfontosabb az 500 mérföldes hatótávolság, de a mérföldenkénti kevesebb mint 2 kWh-s fogyasztás, a 20 másodperces 0-60 mph-s gyorsulás 36 tonna rakománnyal, valamint a vezetéstámogató rendszerekkel való gazdag felszereltség mind olyan tényező, ami segíti a gyorsabb átállást a dízeles kamionokról.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kapja meg az első kamionjait a Walmart. A Semi gyártása eredetileg 2019-re volt ütemezve, de az idei első negyedéves jelentéskor a Tesla 2021-re halasztotta a kiszállítást.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.