Főoldal » elektromosautó-töltés » Jön a KiaCharge, a Kia unverzális töltőkártyája

Jön a KiaCharge, a Kia unverzális töltőkártyája

Egyre több autógyártó kínál a vásárlóknak olyan RFID kártyát kínál, amellyel Európa minden országában számos szolgáltató töltőoszlopait használhatják a villanyautósok. A megoldás egyrészt nagyon kényelmes, mivel tucatnyi applikáció és kártya helyett egyetlen kártyával indíthatjuk a töltést bármerre utazunk, de többnyire átlátható árazást is jelent, meglepetések nélkül.

A mai sajtóközlemény szerint a Kia is belép ebbe a klubba. A koreai gyártó együttműködési megállapodást kötött a Digital Charging Solutions (DCS) szolgáltatóval, így a Kia vásárlók a KiaCharge nevű kártyával egyetlen applikáció vagy RFID kártya használatával utazhatnak – és tölthetnek – Európa-szerte.

A KiaCharge-ra regisztrálva a tisztán elektromos és konnektoros hibrid Kiák tulajdonosai egyszerűen és gyorsan indíthatnak töltést a 160.000 töltőoszlop bármelyikén. A megoldás annál is kényelmesebb, mintha bankkártyával fizethetnénk minden töltőpontnál, ugyanis havonta egy utólag fizetett számla ellenében rendezhetjük a havi töltések díját, bármelyik országban töltöttünk, akár több szolgáltató által üzemeltetett töltőpontoknál.

A szolgáltatást igénybe vevő autósok több tarifacsomagból választhatnak majd autózási szokásuktól függően. Azok számára, akik ritkán autóznak hatótávon kívülre, a havidíj nélküli csomag lehet megfelelő, a gyakori felhasználók pedig akár fix áras előfizetést is választhatnak.

Emilio Herrera, a Kia Motors Europe ügyvezetője elmondta: „A töltés nehézkessége ma még sokakat távol tart az elektromos autózástól. A folyamatok és a használat leegyszerűsítésével a Kia a korábbinál jóval szélesebb vevőkör számára teszi lehetővé a villanyautózást.”

Az elektromos autók egyre nagyobb akkumulátorokkal, egyre növekvő hatótávot kínálnak, a töltés egyszerűbbé válásával pedig gyorsan növekszik az a réteg, akik számára vonzó alternatíva lehet a tiszta, helyi károsanyag-kibocsátástól mentes elektromobilitás.

A KiaCharge még idén októberben elindul hét országban. Elsőként Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban, majd Ausztria, Franciaország, Németország és Svájc következik, és 2020. végéig az Egyesült Királyságban is elérhető lesz a szolgáltatás. A Kia folyamatosan kapcsolja be a rendszerbe a további országokat. A magyar autósoknak egy kicsit még várni kell, hogy regisztrálhassanak.

A kiacharge.com weboldalon egyelőre csak Spanyolország választható ki, ez esetben a díjcsomagok és töltési díjak az alábbiak:

2020.12.31-ig:

Díjcsomag Easy Plus Advanced
Aktiválási díj [EUR] 2,43
Havidíj [EUR] 3,85 6,81
Kártyacsere díja [EUR] 7,19 7,19 7,19
Töltésindítási díj [EUR] 0,49
AC töltés díja [EUR] adott szolgáltató saját tarifája szerint adott szolgáltató saját tarifája szerint 0,28/kWh
DC töltés díja [EUR] adott szolgáltató saját tarifája szerint adott szolgáltató saját tarifája szerint 0,37/kWh
Ionity töltés díja [EUR] 0,79/kWh 0,79/kWh 0,79/kWh

2021.01.01-től:

Díjcsomag Easy Plus Advanced
Aktiválási díj [EUR] 2,43
Havidíj [EUR] 3,95 6,99
Kártyacsere díja [EUR] 7,38 7,38 7,38
Töltésindítási díj [EUR] 0,49
AC töltés díja [EUR] adott szolgáltató saját tarifája szerint adott szolgáltató saját tarifája szerint 0,28/kWh
DC töltés díja [EUR] adott szolgáltató saját tarifája szerint adott szolgáltató saját tarifája szerint 0,37/kWh
Ionity töltés díja [EUR] 0,79/kWh 0,79/kWh 0,79/kWh
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.