Főoldal » elektromos autó » Vízenergia tölti a Tesla nevű hajót a Niagaránál

Vízenergia tölti a Tesla nevű hajót a Niagaránál

Az ABB közreműködésével készült el az a két tisztán elektromos hajó amellyel a Maid of the Mist társaság a Niagara vízesésnél szállítja a kirándulókat, akik mostantól füst-, vibráció és zajmentesen gyönyörködhetnek a látványban. A hajók október elején álltak forgalomba, miután megkapták a működési engedélyt a hatóságoktól. A hajók meghajtását biztosító motorok teljesítménye 400 kW, az energiát hajónként 316 kWh kapacitású akkumulátorok tárolják. Az akkumulátort két 158 kWh kapacitású egységre osztották, melyek a katamarán egy-egy hajótestébe kerültek. A két hajó egyike a társaság után a Maid of the Mist nevet kapta, a másiknak pedig Nikola Tesla lett a névadója.

A Niagara-vízeséshez vezető körülbelül 20 perces hajókirándulások során az akku kapacitásának 13-16%-át (kb. 50 kWh) használják fel. Amikor a hajó visszatér a vízesések alól a közeli kikötőbe, körülbelül 10 perces szünetet tart. Ekkor szállnak ki és be az utasok, és az akkumulátorok töltésére is jut kb. 7 perc, amely alatt 80% körüli szintre töltik azokat, mégpedig 100% megújuló, helyben termelt vízenergia felhasználásával.

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.