Vízenergia tölti a Tesla nevű hajót a Niagaránál

Az ABB közreműködésével készült el az a két tisztán elektromos hajó amellyel a Maid of the Mist társaság a Niagara vízesésnél szállítja a kirándulókat, akik mostantól füst-, vibráció és zajmentesen gyönyörködhetnek a látványban. A hajók október elején álltak forgalomba, miután megkapták a működési engedélyt a hatóságoktól. A hajók meghajtását biztosító motorok teljesítménye 400 kW, az energiát hajónként 316 kWh kapacitású akkumulátorok tárolják. Az akkumulátort két 158 kWh kapacitású egységre osztották, melyek a katamarán egy-egy hajótestébe kerültek. A két hajó egyike a társaság után a Maid of the Mist nevet kapta, a másiknak pedig Nikola Tesla lett a névadója.

A Niagara-vízeséshez vezető körülbelül 20 perces hajókirándulások során az akku kapacitásának 13-16%-át (kb. 50 kWh) használják fel. Amikor a hajó visszatér a vízesések alól a közeli kikötőbe, körülbelül 10 perces szünetet tart. Ekkor szállnak ki és be az utasok, és az akkumulátorok töltésére is jut kb. 7 perc, amely alatt 80% körüli szintre töltik azokat, mégpedig 100% megújuló, helyben termelt vízenergia felhasználásával.

 

Advertisement

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb Renaultba került be a villanymotor

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.