Töltőgyártókat és forgalmazókat várnak a zöld busz programba

Az idén elindult zöld busz program célja a tömegközlekedés környezetbarátabbá alakítása Magyarország nagyvárosaiban. A kormány döntése értelmében 2022-től a 25 000 főnél nagyobb lakosságszámú városokban kizárólag tisztán elektromos buszok helyezhetők forgalomba.  A kormány 10 év alatt 36 milliárd forinttal támogatja ezt a projektet, ami a tervek szerint 1290 busz megvásárlását segítheti.

A zöld busz program demonstrációs szakaszában elsőként Debrecenben, majd Békéscsabán próbálhattak ki a helyi lakosok, valamint a helyi közösségi vállalat szakemberei egy tisztán elektromos buszt, de a program tovább folytatódik nyolc magyar városban (Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza), illetve a Mátrai Hőerőmű térségében.

Debrecenben egy Mercedes-Benz eCitaro mutatkozott be, amelyet az utolsó héten a sajtó képviselői is kipróbálhattak egy szakmai napon, Békéscsabán pedig egy Solaris Urbino 12 típusú tisztán elektromos autóbuszt tesztelnek.

Advertisement

A zöld busz projekt demonstrációs mintaprojekt első részében a tisztán elektromos buszok gyártói jelentkezhettek minősített partnernek, október 26-tól azonban megnyílt a lehetőség a töltőberendezések gyártói és forgalmazói számára is a jelentkezésre.

A Zöld Busz Projektiroda minősített elektromos autóbusz töltő-berendezések jegyzékébe történő jelentkezésre körülbelül három hét áll a cégek rendelkezésére, ugyanis 2020. november 13. 12:00 óráig jelentkezhetnek a ZFR-ZBP-004 kódszámú pályázatra.

EZT OLVASTAD MÁR?  Békéscsabán is elindult a zöld busz program

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2019-ben csatlakoztam szerzőként a villanyautosok.hu csapatához, de már 2017-től aktív villanyautós vagyok. A környezetvédelmet fontosnak tartó családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszem helyben megtermelni. Az áramot természetesen a háztetőn lévő napelemekkel, a zöldséget és gyümölcsöt pedig a kertben. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.