Budapest környékén is elektromos buszokkal szállít majd a Volánbusz

Negyven elektromos meghajtású autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot a Volánbusz a Zöld Busz Program keretében, a vadonatúj járművek a budapesti agglomeráció 81 településén élő több mint 2,5 millió lakos számára kínálnak majd tiszta utazási lehetőséget. Mivel az agglomerációba kerülő e-buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba, a budapesti utasok is igénybe tudják venni őket. A 40 jármű ennek megfelelően kék színű lesz, és a fedélzeti kijelzőkön üzemel majd a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR).

A legújabb pályázatról szóló bejelentés mindössze egy hónappal követi az előzőt, amikor is a szolgáltató 60 e-busz megpályázásáról számolt be: azok a buszok hat megyeszékhelyen állnak szolgálatba, Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6, amennyiben a pályázatok sikeresek. A vállalat mind a 100 új szóló, alacsony padlós, kéttengelyes elektromos buszra kiírta a feltételes közbeszerzési eljárást.

Az ajánlati felhívásokban szereplő feltételek szerint a járműveknek minimum 24 ülőhellyel kell rendelkezniük, és egy feltöltéssel minimum 240 kilométert kell megtenniük. Alapkövetelmény a kerekesszék, illetve a babakocsi elhelyezésére kialakított hely, a felszállást segítő rámpa, az elektronikus utastájékoztató rendszer, a fedélzeti, és a vezetést segítő kamerarendszer, illetve a hűtő- és fűtőrendszer is.

Elektromos SOR NS 12 Electric típusú autóbusz a szolnoki Kossuth téren 2021. május 28-án (Fotó: MTI/Mészáros János)

A Zöld Busz Program keretében tíz év alatt mintegy 36 milliárd forintból újul meg a buszállomány a 25 ezer főnél népesebb településeken. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a fejlesztési tervekkel kapcsolatban elmondta:

„A fenntartható közlekedés megvalósítása érdekében 2018-ban elindítottuk járműfiatalítási programunkat; az ennek keretében eddig beszerzett 866 autóbusznak köszönhetően 2020-ban több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A helyközi-elővárosi vonalakra hamarosan érkeznek a MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbuszok, ebből a típusból országszerte 204 áll forgalomba, illetve érkezik a Volánbusz első saját tulajdonú elektromos autóbusza is. A járműfiatalítási program most tisztán elektromos meghajtású buszok beszerzésével folytatódhat; ez igazi korszakváltást jelent a hazai közösségi közlekedésben.”

Hozzátette, hogy az év végéig várhatóan mintegy 700 új, hagyományos és elektromos meghajtású jármű kerül forgalomba, 2022 végéig pedig a teljes autóbuszállomány 40 százaléka megújul.

A 100 megpályázott elektromos busz évente több mint 3600 tonnával csökkenheti a CO2-kibocsátást az érintett megyeszékhelyeken és a fővárosi agglomeráció térségében. A villanybuszok töltéséhez szükséges infrastruktúra kiépítésében a kifejezetten a buszállomány zöldítésének támogatására létrehozott új vállalat, a Mobiliti Volánbusz Kft. is segédkezni fog.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.