PURE ETCR: Vasárnapi sprint futamok a Hungaroringen

Vasárnap reggel 9 órakor az elektromos túraautó bajnokság mezőnye indította a napot a Hungaroringen. A PURE ETCR versenynek ez már a harmadik futama ezen a hétvégén, az első kettőt szombaton teljesítették a versenyzők. Ezúttal egykörös időmérő köröket mennek, így mindenki kihozhatja magából és az autójából a legtöbbet. A legjobb teljesítménynek már csak azért sincs akadálya, mert az épített (nem városi) pályán a versenyszervezők engedélyezték a teljes 500 kW teljesítmény használatát, így tényleg mindenki megmutathatta, hogy mire képes. Az összecsapás továbbra is A és B csoportokba osztva zajlik, így reggel 9-kor az A, 10:30-kor pedig a B csoport versenyzői állhattak fel a rajtvonalra. A futam tétje a Szuperdöntő rajtsorrendje, aminek a Hungaroringen valószínűleg a PURE ETCR futamban is nagy lesz a jelentősége.

 

A legjobb időt Mattias Ekström futotta, aki a kicsit több, mint egy kört (a rajtgép a 11. és a 12. kanyar között lett felállítva) a Cupra e-Racerrel 2 perc 26,341 mp alatt teljesítette.  A második és a harmadik helyre az egész hétvégén jól szereplő Philipp Eng és a látványosan agresszíven vezető Luigi Ferrara futott be. Ők mindketten egy Giulia ETCR volánja mögött remekeltek. A versenyzőket annak ellenére megizzasztotta a futam, hogy csak egyetlen mért kört kellett megtenni. Leginkább a kis tapadásra és az emiatt folyamatosan csúszkáló autókra panaszkodtak.

A B csoportot a Zengó Motorsport versenyzője Azcona nyitotta, aki 2:26,304-gyel olyan időt ment, amivel még az A csoport legjobb eredményét is egyből felülmúlta. Nagy Dániel köre sajnos már nem sikerült ennyire jól, bár nagyon keményen dolgozott a jó eredményért, az óra 2 perc 28,095-nél állt meg. Rodrigo Baptista körének első szakaszában még versenyben volt Nagy Dániellel, de a pálya hátsó szakaszán megpördült, így a legjobb időhöz képest több mint 10 mp hátránnyal tudta csak befejezni a körét. Nem volt sokkal szerencsésebb a többször kicsúszó és egyszer megpördülő csapattársa, Luca Filippi sem, aki 5,8 mp hátránnyal csak a harmadik helyre ért be. Így négy versenyző után a Zengő Motorsport X Cupra csapata uralta a Szuperdöntő első sorát. A PURE ETCR-ben a Hyundai Motorsport N csapatban versenyző Jean-Karl Vernay a hétvégén a WTCR futamokban is indul, így több időt tölthet ugyan a pályán, de egyszerre két nagyon eltérő autóban kell jól teljesítenie. A kihívások ellenére egy nagyon jó körrel kiütötte Nagy Dánielt a második helyről. Az időmérő utolsó versenyzője a szintén hyundaios Tom Chilton, aki bár küzdött a célegyenes végén és csúnyán megcsúszott a pálya hátsó szakaszán is, mégis beért Nagy Dániel elé a 3. helyre, aki Chilton pályaelhagyása miatt (büntetés) reménykedhet még a 3. helyben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.