Főoldal » zöld rendszám » Románia is bevezeti a zöld rendszámot

Románia is bevezeti a zöld rendszámot

Hamarosan Romániában is zöld rendszámmal különböztetik meg a környezetkímélő járműveket. Európában 2016-ban Magyarország vezette be először a zöld alapszínű rendszámtáblát, amelyre a tisztán elektromos járművek mellett a tölthető hibridek is jogosultak. A zöld rendszám megkönnyíti a tiszta üzemű járművek felismerését például a parkolóőröknek, de talán ennél is fontosabb funkciója egy fontos üzenet: a forgalomban résztvevők számára feltűnővé teszi, hogy mennyire gyorsan növekszik a helyi károsanyag kibocsátás nélküli közlekedésre alkalmas autók száma.

Az elmúlt években Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban és Nagy-Britanniában is hasonló, különleges rendszámtáblát kaptak az elektromos autók, most pedig Románia is beáll a sorba. Elfogadták ugyanis azt az áprilisban benyújtott javaslatot, amely biztosítja az alternatív üzemanyagokat használó járművek megkülönböztethetőségét például az elektromos autó töltőállomásoknál, valamint feltűnővé teszi a tiszta üzemű autókat a forgalomban, ezzel is ösztönözve az autósokat az átállásra.

Illusztráció (eredeti fotó: Matusinka Beáta)

A gyakorlati megvalósítás az osztrákhoz hasonló lesz, azaz nem a nálunk megszokott zöld alapszínű, de fekete betűket és számokat tartalmazó rendszámokat vezetnek be, hanem fehér alapon zöld karaktereket használnak majd. A benyújtott javaslat szerint a rendszámtáblának fehér fényvisszaverő háttérrel kell rendelkezni, melyen dombornyomott, fekete, kék, zöld vagy piros színű betűk és számok láthatók (a piros és kék színek egyéb jelentéssel bírnak, az újdonságot a felsorolásban a zöld szín megjelenése jelenti).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.