Elektromos autókhoz gyártanak majd katódot Debrecenben

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter ma délután a Facebook-oldalán jelentett be egy újabb gigantikus méretű, az elektromobilitáshoz kötődő beruházást Magyarországon: az EcoPro BM a világ egyik legnagyobb katódgyártó vállalataként Debrecenben létesíti új katódgyárát. A 264 milliárd forint értékű beruházás 631 új munkahelyet hoz létre, és tovább erősíti hazánk szerepét az európai elektromosautó-gyártásban – fogalmazott a miniszter. A debreceni létesítmény az EcoPro legelső Koreán kívüli gyára lesz, és egyben Európa első katódgyárát is jelenti majd.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a hajdúsági városban évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani, ami 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához elegendő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében fog elkészülni, a második egy évvel később.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy éles nemzetközi verseny zajlott a beruházásért, amelyhez a kormány pénzügyi támogatást is nyújt. Ennek mértékét viszont csak később, az Európai Bizottság értesítése után fogják nyilvánosságra hozni.

Az EcoPro most bejelentett projektje az idei év második legnagyobb beruházása – az első helyezett szintén egy dél-koreai cég volt, akkor az SK Innovation új magyarországi akkugyárát jelentette be. Az összes magyarországi beruházás több mint fele származott a kelet-ázsiai országból 2021-ben.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter közölte, hogy Szöulban tárgyalt három másik, Magyarországon már jelen lévő vállalat vezetőivel is, akik a küszöbén állnak az újabb beruházások bejelentésének. Az egyikről már érkezett is hír, s ez szintén az elektromobilitáshoz kapcsolódik: az elektromos autók akkumulátorainak alkatrészeit gyártó Bumchun vállalatnak egyetlen Koreán kívüli gyára van, mégpedig Salgótarjánban, ahol 148 fő áll alkalmazásban. Jelenleg egy 41 milliárd forintos gyáregység építése zajlik, melyet a jövő évben fejeznek be, ezzel egy időben egy gyártósoron már most is el tudott indulni a termelés. A cég termékei iránt egyre nagyobb a kereslet, ezért a mai egyeztetés témája a salgótarjáni gyártóbázis bővítése volt. A négy újonnan tervezett gyártósor több száz új munkahelyet fog teremteni – olvasható Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

 

Címlapkép forrása: EcoPro BM

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.