Ennyire biztonságos Magyarország legolcsóbb elektromos autója

Az EuroNCAP töréstesztjeinek idei legutolsó fordulójának egyik főszereplője a Dacia Spring volt, amely a legolcsóbb tisztán elektromos meghajtású autómodellként szerepel az idehaza, és Európában megvásárolható járművek között. Köztudott, hogy habár a Dacia egy román márka, a Spring valójában egy kínai villanyautó, hiszen a Renault által Kínában forgalmazott City K-ZE átmárkázott változata, amely az Euro NCAP törésteszten korábban (2016-ban) botrányosan szereplő Kwid leszármazottja. Nos, a Dacia Spring sem tett tanúbizonyságot sokkal nagyobb biztonságról.

A Springnek – a Renault Zoéval ellentétben – sikerült összekaparnia egy csillagot, így nem lett a töréstesztforduló legrosszabban vizsgázó autója, de ez aligha nyújt vigaszt a benne utazóknak baleset esetén. Az Euro NCAP közleményében úgy fogalmaz, hogy a Spring teljesítménye egyenesen problémás volt, az életveszélyes sérülések kockázata magas a sofőr és a hátul ülő utasok számára egyaránt.

Az ötüléses szupermini felnőttutas-védelme 49%-os értékelést kapott. A frontális ütközéseknél szerepelt a leggyengébben, ahol a sofőr vörösre festett felsőteste és combrésze jelezte az Euro NCAP ábráján, hogy valószínűleg nem élné túl a nagy erejű ütközést, a hátsó üléssorban pedig az utasok feje kapja a legkisebb védelmet az autótól.

A gyermekutasok számára egy kicsivel jobb a helyzet, ezen tesztek során 56%-ot ért el a Spring, de sok pozitívumról itt sem tudtak írni a szakemberek. A frontális ütközéseknél a gyermekek fejét és nyakát érő védelem gyenge, valamint az ISOFIX rögzítési pontokat jelző címkék nem voltak láthatóak a gyermekülést szerelők számára, így a Spring pontokat veszített az értékelés ezen részében.

Az Euro NCAP szerint a gyalogosokat sem védi megfelelően a Spring, ezért 39%-os értékelést adtak neki. A legnagyobb negatívum ebben az esetben az volt, hogy az automata vészfékező rendszer (AEB) csak más járművekre reagál, és nem észleli a veszélyeztetett úthasználókat, például gyalogosokat és kerékpárosokat.

A vezetéstámogató rendszerek értékelése sem tartogat különösebb meglepetéseket a Spring fapados felszereltségét ismerve. Az Euro NCAP 32%-ot adott neki, az automata vészfék gyenge teljesítménye, a sávsegítés, valamint a fáradtságfigyelő hiánya miatt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.