KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Új elektromos platformot fejleszt a Toyota Európának

A Toyota egy új járműplatform kifejlesztését tervezi kifejezetten az európai piacra, melynek rövid elnevezése „E3” lesz. A padlólemezre hibrid, plug-in hibrid és elektromos hajtásrendszerrel rendelkező járművek egyaránt készülnek majd. A folyamat felgyorsítása érdekében részben a már rendelkezésre álló technológiát használják majd – írja az Autonews.

Matt Harrison, a Toyota Europe elnöke a lapnak elmondta, hogy az új padlólemez a GA-C kompakt architektúra és az e-TNGA teljesen elektromos platform elemeit egyesíti majd. A fejlesztés célja, hogy a japán gyártó megteremtse a szükséges rugalmasságot az alternatív hajtásláncok számára.

A bZ4X modell az e-TNGA padlólemezre épül

A várakozások szerint az első E3 padlólemezre épülő modell a C-HR crossover következő generációja lehet, amely 2023-24-ben várható, ha abból indulunk ki, hogy a jelenlegi generáció már 2016-tól a piacon van egy 2020-as frissítéssel. Az E3 platformos modelleket a törökországi Adapazarban – ahol jelenleg a CH-R készül – illetve az Egyesült Királyságban egyaránt gyárthatják majd.

Arról nem kaptunk információt, hogy mely további modellek készülhetnek majd az új E3 padlólemezre, így csak abból tudunk kiindulni, hogy jelenleg a CH-R mellett a Corolla, a Prius és a Lexus UX modelleket gyártják az újdonsághoz felhasznált GA-C, illetve TNGA-C kompakt platformon.

A Toyota Motor Europe néhány napja mutatta be európai elektromobilitási stratégiáját, amelynek értelmében a zéró károsanyag-kibocsátású járművek (azaz az akkumulátoros elektromos és a hidrogén üzemanyagcellás) modellek 2030-ra elérik az új autó eladások 50%-át, 5 évvel később pedig kizárólag zéró emissziós modelleket kínál majd a japán gyártó Európában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.