Nem győzi gyártani villanyautóit a Ford

A Ford Mustang Mach-E bemutatóját követően sokáig kérdéses volt, hogy a vásárlók képesek lesznek-e elfogadni egy crossover kialakítású családi autót az amerikai óriáscég ikonikus izomautóinak nevével, de úgy tűnik, ahogyan egyetlen másik tisztán elektromos autó sem, úgy a Mach-E sem szenved kereslethiányban. Sőt. A modell népszerűségére való tekintettel a gyártó úgy döntött, jelentős mértékben felpörgeti a gyártását. Jim Farley vezérigazgató az alábbiról számolt be Twitter-oldalán:

„Nehéz kellően gyorsan előállítani a Mustang Mach-E-t ahhoz, hogy kielégítsük a hihetetlen keresletet, de az biztos, hogy megpróbáljuk. Így 2022-től kezdődően növeljük a termelést, és várhatóan 2023-ra elérjük az évi 200.000 feletti darabszámot Észak-Amerikába és Európába. Ez a 2021-es termelésünk háromszorosa.”

Az említett 200 ezer darab a mexikói gyár termelése lesz, a kínai piacra a csunkingi létesítményben készül a villanyautó, ahol októberben kezdődött meg a sorozatgyártása.

Ahhoz azonban, hogy a Mach-E-ből az eredetileg tervezettnél több készülhessen, két másik elektromos autó gyártási terveit kellett újragondolni. 2023-ban Mexikóban indult volna gyártásba a tisztán elektromos Ford Explorer, valamint a Lincoln Aviator, amelyeket így egy másik, egyelőre meg nem nevezett létesítménybe helyez át a Ford, és 2024 végére halasztja a gyártás indulását.

A vállalat szerint a chiphiány nem jelent majd gondot a gyártás felpörgetésénél, legrosszabb esetben az elektromos autókat részesítik előnyben a belsőégésű motorosokkal szemben, ám az akkuhiány már egy jóval nehezebben megoldható probléma. Ráadásul nem csak a Mach-E néz szembe óriási kereslettel, már az F-150 Lightning pickupra is tetemes túlfoglalás érkezett, ezért a Ford 200 ezer darabnál le is állította az előrendelést. Még így is lesznek olyan vásárlók, akiknek évekig kell majd várniuk autójukra, ha nem növeli az elektromos F-150 gyártását is a michigani vállalat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.