Meglepetés: rengeteg új autót mutatott be a Toyota és a Lexus

Úgy tűnik, Akio Toyoda megelégelte, hogy úgy írnak vállalatáról az újságok, mint az autógyártó, mely egykoron úttörő volt az elektromobilitásban, a technológiai átalakulásával viszont mindenki, kicsi és nagy vállalat egyaránt lehagyja. Ma reggel a japán autógyártó egy több mint másfél órás sajtótájékoztatón nem kevesebb mint 15 új tisztán elektromos modellel adta hírül minden kétkedőnek és kritikusnak, hogy bizony ők is készülnek a teljes elektromosításra.

Az újdonságok között ismerős forma is akad, mégpedig a bZ4X SUV, melyről nemrég rántotta le a leplet a Toyota, de a többi 15 modell elsőként állt a kamerák elé. A bZ sorozatból több másik villanyautó is bemutatkozott, melyek ugyanarra a dedikált platformra kerülnek: két kompakt SUV, egy kompakt városi crossover, valamint egy nagy SUV.

Toyota bZ sorozat

Nem csupán Toyota, hanem Lexus márkás elektromos autók is akadnak közöttük, és nem csak a népszerű SUV szegmensben készülnek terméket dobni a piacra a japánok, hanem akad közöttük sportautó, pickup, és számos egyéb változatos kialakítású villanyautó.

Toyoda elmondta, hogy minél jobban, és minél hamarabb csökkenteni kell a CO2-emissziót, ezért 3,5 millióra növeli a vállalatcsoport által kitűzött tervezett darabszámot tisztán elektromos autókból 2030-ig. A korábbi célkitűzés 2 millió zéró kibocsátású autó volt. A következő évtized elejéig ez összesen 30 tisztán elektromos (BEV) modellt jelent, ennek a felét fedte fel most a Toyota és a Lexus.

Specifikációkról alig esett szó, de a Lexus villanyos sportkocsija kapcsán kiderült, hogy kicsivel több mint 2 másodperc alatt gyorsul majd 100 km/h-ra álló helyzetből és akár 700 kilométert is meg tud majd tenni egy töltéssel. Európában, Észak-Amerikában, és Kínában már 2030-ra tisztán elektromos márkává válik a Lexus. A luxusmárka első, eleve elektromosnak tervezett modellje 2022-ben érkezik RZ néven, és ugyanazt az e-TNGA padlólemezt hordozza, mint a Toyota bZ4X és a Subaru Solterra.

Íme a galéria a bemutató összes villanyautójáról, alább pedig a teljes sajtótájékoztató:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.