Rengeteg áramot importálunk, mert két paksi blokk is leállt

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatása szerint a Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően október 16-tól megkezdődött a 2. blokk fűtőelemeinek cseréje, és az ezzel összekötött karbantartás. A munkálatok még mindig tartanak, így október közepe óta csak 3 blokk termel.

A múlt héten kedden, szerdán és csütörtökön is újabb és újabb fogyasztási rekordokat regisztrált a MAVIR a magyarországi villamosenergia-rendszerben. A legutolsó, december 9-i csúcs, 16:45 körüli negyedórában, 7361 MW volt. December 10-én, pénteken ugyan nem jegyezhettünk újabb rekordot, de 16 és 17 óra között így is jóval 7000 MW fölött volt a rendszerterhelés.

Ekkor azonban már egy órája állt a Paksi Atomerőmű 1. blokkja is. Az OAH közleménye csupán annyit említett, hogy az 1. blokkot 2021. december 10-én 15 órakor irányítástechnikai berendezés javítása miatt leterhelik. A leállás óta Paks „fél gőzzel” üzemel, vagyis alig 1 GW-ot ér el a termelése.

A kieső termelést importtal pótoljuk, a hétvége folyamán gyakorlatilag minden szomszédunktól vásároltunk áramot. A péntek esti órákban a 3000 MW-ot is meghaladta az import, ami 40% feletti arány, de a hétvége három napjának átlaga is 35% fölött volt.

Forrás: Mavir

Hozzátenném, hogy a vasárnapi időjárás meglehetősen szeles volt, és ha nekünk is annyi szélerőművünk lenne, mint az osztrákoknak, akkor jóval kevesebbet kellett volna importálnunk.

A megújuló energia ellen sokan azzal érvelnek, hogy az növelné az importunkat, és kiszolgáltatottá tenne minket. Most van egy atomerőművünk, mégis rengeteget importálunk, és kiszolgáltatottak vagyunk.

Címlapkép: MVM

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.