Főoldal » elektromos autó » Az olasz mikulás már elektromos teherautóval jár

Az olasz mikulás már elektromos teherautóval jár

Úgy látszik már a multik is az elektromos kamionokkal és teherautókkal reklámozzák magukat.

Rénszarvas helyett

Az ABB, a Coca-Cola és a Volvo Truck közös olasz projektjében az üdítőital gyártó Észak-Olaszországból Dél-Olaszországba indított egy elektromos kamiont, amely december 7. és 20. között egy 1300 kilométeres út keretében reklámozza a szinte CO2 mentes közlekedést.

Volvo Electric FL – állítólag töltés közben nem kell végig fogni a csatlakozót.

Utóbbi félmondatunk nem tévedés, ugyanis a töltés egy részét az ABB olasz telephelyein végzik majd, ahol 100%-ban megújulókkal termelik az ehhez szükséges áramot. Természetesen – mint mindennek – a teherautók, illetve a töltők, napelemek gyártásának is van CO2 lábnyoma, és az út során más, publikus töltőket is igénybe vesznek majd, így teljesen szén-dioxid mentes közlekedés továbbra sem létezik. Nem elhanyagolható azonban, hogy a főleg városi használatra tervezett teherszállító igen csendes, és semmilyen égésterméket nem pöfékel a belvárosok levegőjébe.

Volvo Electric FL – pirosban.

A Volvo Electric FL teherautó négy darab, összesen 265 kWh kapacitású akkupakkal rendelkezik, a villanymotorok összteljesítménye 200 kW (272 lóerő), és 16,7 tonna rakományt tud magával vinni – bár utóbbi kapcsán megjegyeznénk, hogy elképzelhető, hogy a sajtóközleményben ez elírás, mivel a Volvo weboldala ezt a a jármű össztömegének jelöli meg.

Az Electic FL egyébként a gyártó adatai szerint akár hálófülkével, és 4400 mm, vagy 5300 mm tengelytávval rendelkező változatokban is rendelhető. Az igényeknek megfelelően 2-6 akkupakk fér a teherautó alá, a WLTP hatótáv pedig akár 300 km is lehet. A maximális konfigurációban 317 kWh az aksik összkapacitása, a középső, 4 akkus változatnál pedig a gyártó kevesebb mint 2 órás villámtöltést jelöl meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.