Az egykori Opel-vezér lett a Nikola elnöke

Michael Lohscheller, az Opel egykori vezérigazgatója foglalhatja el a Nikola Motor elnöki pozícióját – számolt be róla közleményében a zéró emissziós tehergépjárművekre specializálódott amerikai vállalat. A több mint 20 évnyi autóipari tapasztalattal rendelkező cégvezető közvetlenül a Nikola vezérigazgatójának, Mark Russelnek fog jelenteni, és a vállalat globális teherautó-programjának irányításáért lesz felelős. Munka akad is bőven, hiszen a Nikola épp fontos mérföldkövek felé közelít: hamarosan indul a Tre BEV sorozatgyártása, és folyamatban van a nyerges vontató FCEV, azaz hidrogén-üzemanyagcellás változatának fejlesztése is.

Michael Lohscheller

A Nikola Motor nehéz időszakon van túl. 2020-ban hatalmas botrány robbant ki, miután kiderült, hogy számos pontban hazudott a befektetőknek, valamint az akkori vezérigazgató, Trevor Milton kétes ügyei is napvilágra kerültek. A történések fényében a General Motors-szal való együttműködés is szép csendben elúszott, de az új vezetéssel a vállalat folytatta a fejlesztéseket, és tavaly ősszel felavatta az Ivecóval közös gyárát, röviddel az év vége előtt pedig leszállította tesztelésre a legelső akkumulátoros Tre kamionját.

Nikola Tre

Ami az új elnököt illeti, úgy tűnik, hogy Lohscheller elhatározta, hogy feltörekvő cégeknek segít megvalósítani elektromobilitási terveiket, hiszen nemrég a vietnámi VinFast autógyártó vezérigazgatójaként dolgozott, támogatva a márka globális villanyautó-értékesítési törekvéseit. Azt a pozíciót azonban négy hónap után otthagyta, és visszatért Európába. Lohschellernek egyébként nem csupán a villanyautók terén van tapasztalata, hanem az Opel üzemanyagcellás kutatásai is az ő nevéhez fűződnek, amely szintén hasznos tapasztalatként szolgál a Nikolánál.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.